دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟❤️【سال1404】⭐
دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ آیا برای تهیه دادخواست به وکیل مجرب نیاز است؟ شاید شما نیز با این اتفاق در طول زندگی روبرو شوید که برای طرح شکایت می بایست به دادگاه مراجعه کنید. مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی در تمامی دعاوی حقوقی و طرح شکایت افراد باید در وهله اول دادخواست خود را به دادگاه ابلاغ نمایند. یعنی زمانی در دادگاه به خواسته شما درخواست داده می شود که در وهله اول دادخواست خود را ارائه نمایید. به طور کلی دادخواست به معنای عدالت خواستن است. از این رو در این مقاله به نحوه تنظیم و نگارش دادخواست و انواع دادخواست های حقوقی می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل تو همراه باشید.
نگاه کلی بر ماهیت دادخواست
اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ باید اشاره کنیم دادخواست به شکایتی گفته می شود که گاه به صورت نوشتاری و گاهی نیز به صورت گفتاری به مراجع قضایی عرضه می گردد. آن دسته از افرادی که قصد احقاق حقوق خود را از طریق مجامع قضایی و دادگاه ها را دارند، شروع به نوشتن دادخواست می نماید. به طور کلی پایه و اساس طرح دعوای حقوقی دادخواست می باشد. شما می توانید با مراجعه به بهترین وکیل حقوقی در تهران دادخواست خود را به بهترین نحو و به صورت کاملا متخصصانه تنظیم نمایید. پس از اینکه دادگاه دادخواست شما را دریافت نمود، شروع به رسیدگی می نماید.
نحوه رسیدگی نیز مطابق با خواسته های فردی است که در دادخواست اعلام شکایت کرده است. این نگارش باید حتماً توسط برگه دادخواست انجام شود. این برگه یک وسیله کاملاً مقرراتی می باشد که دارای بندها، قالب، فرم شکل مخصوص، ستون بندی و ظاهر خاص است. باید مطابق با تمامی شرایط مشخص شده در برگه به تنظیم دادخواست خود بپردازند. این موضوع مراجع قضایی را موظف می کند تا به رسیدگی و صدور رای خواسته شما بینجامند.
این موضوع را فراموش نکنید که در روند رسیدگی به پرونده های حقوقی تنظیم نمودن دادخواست ضروری و لازم الاجرا می باشد. معمولاً برخی از افراد دادخواست را با اظهارنامه اشتباه می گیرند. اظهارنامه به وسیله ای گفته می شود که از طرف دادگاه یا اداره ثبت ابلاغ می گردد. ولی دادخواست از سمت فرد شاکی به دادگاه عرضه می شود. زمانی که شما دادخواست خود را ابلاغ می نمایید، حتما باید تمامی مشخصات خواهان و وکیل در این برگ درج شود. نگارش محل سکونت، نام و نام خانوادگی شما نیز الزامی است.
انواع دادخواست در مراجع قضایی
دادخواست ها معمولاً مطابق با نوع طرح شکایات و همچنین مراحل و نیازهای مختلف دعوا به دسته های مختلفی تقسیم می شوند و هر کدام از این دادخواست ها مرجع رسیدگی خاصی دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم:
- دادخواست بدوی: دادخواست بدوی به همان رسیدگی های ابتدایی گفته می شود که در این مرحله دادگاه به مواردی همچون تصمیمگیری های اولیه می پردازد. در دادخواست بدوی قاضی شروع به تعیین وقت جلسه، اعلام شروع رسیدگی و موارد این چنینی می پردازد و شکایت شما را بررسی می کند.
- دادخواست دیوان عدالت اداری: این مرجع قانونی به آن دسته از دادخواست هایی رسیدگی می نماید که مردم علیه ماموران کارمندان و واحدهای دولتی شکایت دارند. بنابراین اگر شما می خواهید دعوایی را علیه کارمندهای دولتی مطرح نمایید، باید در وهله اول به تنظیم دادخواست خود بپردازید و آن را به دیوان عدالت اداری ارسال کنید.
- دادخواست واخواهی: واخواهی معمولاً اعتراضی است که افراد نسبت به حکم صادر شده برای خود می نمایند. اگر در صورت غیابی برای شما یک حکمی صادر شده باشد، این اختیار از سوی قانون به فرد داده می شود تا با ارائه و تنظیم دادخواست به واخواهی بپردازد.
- دادگاه جلب ثالث: دادخواستی است که باعث جلب شخص ثالث می گردد.
- دادخواست متقابل: آن دسته افرادی که خوانده شونده دعوا هستند، در مقابل دادخواست دعوی خواهان می توانند به تنظیم و ارائه دادخواست بپردازند و آن را به دادگاه ابلاغ نمایند.
- دادخواست طاری: در مقاله دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ می بایست به این موضوع بپردازیم که بعد از ابلاغ دادخواست، اگر دعوا همچنان میان دو طرف ادامه داشت، افراد می توانند دادخواست جدیدی را مطرح کنند که با دعوای اصلی ارتباط کاملی داشته باشد.
ضرورت تنظیم دادخواست توسط وکیل
ایجاد طرح شکایت در نظام حقوقی کشور ما، این گونه است که افراد باید در وهله اول به تنظیم دادخواست بپردازند. حال به نظر شما آیا تنظیم دادخواست حتماً باید توسط بهترین وکیل پایه یک دادگستری در ایران انجام شود؟ آنچه که شما در این میان باید بدانید این است که تنظیم کردن دادخواست و همچنین ارائه دادن آن به دادگاه چندان هم کار ساده ای نمی باشد. یعنی شما باید دارای یک سری از تخصص و تجاربی باشید تا بتوانید با شیوه های اصولی به تنظیم دادخواست خود بپردازید. معمولا بسیاری از افراد این سوال را دارند که دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ این افراد باید بدانند که برای تنظیم دادخواست حضور یک وکیل مجرب الزامی است.
بسیار مشاهده شده که افراد در صورت ناآگاهی و عدم تنظیم صحیح دادخواست توسط یک وکیل مجرببا رد دادخواست مواجه شده اند. متاسفانه رد شدن دادخواست در مراجع قضایی مشکلات مخصوص به خود را دارد و نتایجی همچون اتلاف وقت و هزینه را برای افراد به دنبال دارد. در تنظیم دادخواست افراد باید به خوبی از توانایی بیان کردن مشکلات خود برخوردار باشند. علاوه بر آن با نحوه ارائه پیوست ها و مدارک نیز آشنا باشند. هیچ کدام از مراحل دادخواست به گونه ای نیست که بتوانیم بی تفاوت از کنار آن عبور کنیم.
معمولا وکلای تنظیم دادخواست از تفکر تحلیل بالایی برخوردار هستند. آن ها می توانند تمامی موارد طرح دعوا و شکایت را به خوبی تجزیه و تحلیل کنند و در دادخواست خود پیاده سازی نمایند. برخورداری از مهارت های کلامی و تسلط داشتن بر روی قواعد روانشناسی می تواند از خصوصیات ویژه وکلا باشد که شما را در طرح دعوا و شکایت در دادگاه ها یاری می نماید. بنابراین قبل از هرگونه تنظیم نمودن دادخواستی حتماً با وکلای مجرب مشورت کنید.
نحوه تنظیم دادخواست چگونه است؟
دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ همان طور که گفتیم؛ دادخواست در طرح شکایات حقوقی ضروری و واجب است. حال در رابطه با نحوه تنظیم آن باید بگوییم که دارای یک سری از قواعد و قانون هایی است که می بایست آن ها را رعایت کرد. اگر شما در شهرستان های کوچک زندگی می کنید، باید این موضوع را بدانید با توجه به اینکه به خدمات قضایی دسترسی ندارید، تنظیم دادخواست شما به صورت دستی انجام می شود. علاوه بر آن می توانید در صورت نیاز دادخواست خود را به صورت الکترونیکی نیز به سامانه قضایی برسانید. برای درخواست الکترونیکی حتماً باید در سامانه ثنا ثبت نام شوید.
پس از آن دادخواست در همین سامانه توسط شاکی تنظیم می شود. شما می توانید از وکلای برجسته و مجرب تنظیم دادخواست نیز استفاده کنید و دادخواست تنظیم شده را در سامانه ثنا به ثبت برسانید. در وهله اول برای تنظیم دادخواست وجود یک سری از مدارک لازم و ضروری است. از جمله مدارک می توانیم به کارت ملی جهت ثبت دادخواست، اصل مدارک دادخواست و همچنین پرداخت نمودن هزینه های دادرسی و هزینه ثبت دادخواست در دفاتر اشاره کنیم.
تمامی این هزینه ها از طریق کارتخوان امکان پذیر است. در زمان تنظیم دادخواست تمامی مشخصات شما اعم از نام و نام خانوادگی، نام پدر، محل سکونت، سن و به طور کلی همه مشخصات خواهان باید درج شود. حال اگر دادخواست شما توسط وکیل مجرب تنظیم می شود، لازم است که مشخصات وکیل را نیز درج کنید. پس از آن شاکی باید ادله و مدارکی که از سوی شاهدان، اسناد و … دارد را به صورت کاملا واضح و روشن پیوست کند. در آخر امضای خواهان برگه جزو موارد الزامی می باشد. ثبت کردن دادخواست نیز توسط دفاتر خدمات قضایی انجام می شود.
“دادخواست (دعوی) به معنای یک درخواست رسمی است که فردی به دادگاه ارائه میدهد تا حق یا ادعای خود را در یک پرونده قانونی مطرح کند. این درخواست معمولاً شامل: اطلاعاتی درباره طرفین دعوی، موضوع دعوی، مستندات و دلایل قانونی است.”
Petition (lawsuit) means a formal request that a person makes to the court to assert his right or claim in a legal case. This request usually includes information about the parties to the lawsuit, the subject of the documents, and legal documents.
(www.investopedia.com)
تفاوت های دادخواست حقوقی و شکایت کیفری
دادخواست حقوقی با شکایات کیفری دارای تفاوت های بسیار فاحشی می باشد. در شکایات کیفری تمامی موارد تابع قانون آیین دادرسی کیفری می باشد؛ اما دادخواست های حقوقی تابع قوانین آیین دادرسی مدنی هستند. از این رو مراجع قضایی که به بررسی این دو شکایات می پردازد، نیز با یکدیگر تفاوت دارند. اگر فردی بخواهد به ابلاغ شکایات کیفری بپردازد، در وهله اول باید از طریق دفاتر خدمات قضایی به ثبت و ارسال شکواییه خود پرداخته و آن را به دادگاه های کیفری و یا دادسراها ارسال نماید. شکایات کیفری شامل اموری می گردد که در رابطه با ارتکاب جرمی می باشد. یعنی باید موضوع کیفری داشته باشد.
دادخواست حقوقی به طرح دعوای حقوقی اشاره دارد که موضوعاتی همچون خانواده، مطالبه وجه، امور ملکی و … را شامل می گردد. آن دسته از مراجعی که به بررسی و رسیدگی به دادخواست حقوقی افراد می پردازند، می توانیم به دادگاه خانواده، شورای حل اختلاف و دادگاه عمومی حقوقی اشاره کنیم. مراجع رسیدگی که به بررسی نمودن شکایات کیفری می پردازند نیز دادگاه های کیفری و یا دادسراها هستند. از دیگر تفاوت های دادخواست حقوقی و کیفری می توانیم به نوع نگارش آن ها اشاره کنیم.
یعنی افراد می توانند شکایات کیفری خود را در یک برگه معمولی نیز ابلاغ کنند و یا در فرم مخصوص شکواییه آن را نگارش کنند؛ اما همان طور که اشاره نمودیم برای ثبت کردن دادخواست های حقوقی وجود فرم دادخواست که به صورت چاپی نیز تهیه می شود، لازم و ضروری است. در شکایات کیفری به کسی دادخواست کننده است شاکی گفته می شود؛ اما در دادخواست های حقوقی به این افراد خواهان می گویند. یعنی افرادی که خواهان حق و حقوق خود هستند.
نحوه ابلاغ دادخواست
یکی از مهم ترین موضوعات در زمان پاسخ به این سوال که دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ ابلاغ آن است. یعنی در روند دادرسی عادلانه و در دعاوی مطرح شده در دادگستری ها آنچه که مورد توجه افراد قرار می گیرد، ابلاغ صحیح و به موقع دادخواست می باشد. معمولا تاریخ ابلاغ توسط مامور ابلاغ آغاز و مورد محاسبه قرار می گیرد. تمامی موعدها و مهلت هایی که قانون برای اعمال حقوق افراد پیش بینی کرده نیز بر اساس همین قانون اجرا می شود.
گاهی اوقات ابلاغ واقعی برای فرد امکان پذیر نمی باشد. قانون گذار در این رابطه برخی از موارد را لیست کرده تا افراد بتوانند ابلاغ واقعی را دریافت نمایند. زمانی که ابلاغ واقعی امکان پذیر نباشد، در چنین شرایطی قانون آیین دادرسی مدنی از طریق نشر کردن آگهی به ابلاغ قانونی می پردازد. اگر فرد خوانده شده از گرفتن ابلاغ دادگاه سر باز زند و یا امتناع نماید، در چنین شرایطی ماموران ابلاغ امتناع کردن فرد از دریافت برگه را ذکر می کنند. به بیان دیگر به قانون گذار این موضوع را ارسال می کنند که فرد از دریافت نمودن ابلاغیه خود امتناع کرده است.
در چنین شرایطی مطمئناً خوانده از تمامی جزئیات ابلاغیه اطلاعات کافی دارد. مطابق با قانون آیین دادرسی و ماده ۸۱ تاریخ امتناع فرد و تاریخ ابلاغیه از همین تاریخ آغاز می شود که فرد به امتناع پرداخته است. در این صورت تمامی مهلت ها و موعد قانونی نیز از این تاریخ مورد محاسبه قرار می گیرد. اگر فرد در محل مورد نظر نباشد، ابلاغیه به بستگان او تحویل داده می گردد.
نکات مهم در زمان تنظیم دادخواست
اگر می خواهید بدون کمک وکیل و با آگاهی خودتان به تنظیم دادخواست حقوقی بپردازید، حتماً موارد گفته شده در قسمت پایین را رعایت کنید:
- حتماً در زمان نگارش دادخواست از زبان رسمی و قانونی استفاده نمایید.
- در زمان درج کردن اطلاعات، آن را با دقت کافی مطالعه کرده، اطلاعات خود را وارد کنید و پس از آن بار دیگر بازخوانی نمایید.
- مشخصات شاکی و خوانده در این برگه باید به صورت کاملا دقیق و کامل ذکر نمایید. اگر از وکیل یا مشاور حقوقی استفاده می کنید، درج مشخصات ضروری است.
- در قسمتی که مربوط به مدارک مهم و پیوست ها می باشد، باید مدارک به طور کاملا دقیق ضمیمه سازی شوند.
- در بخش شرح دادخواست، با دقت کامل به تکمیل بپردازید.
- در نهایت برای تایید نهایی و اثر انگشت خود را فراموش نکنید.
کلام آخر
در این مقاله به موضوع دادخواست چیست و چگونه تنظیم می شود؟ پرداخته شد. این موضوع را فراموش نکنید که وکیل در تنظیم دادخواست های حقوقی نقش بسیار قابل توجهی را ایفا می نماید. این وکلا با برخورداری از دانش حقوقی، تجربه کافی و همچنین تخصص بالا می توانند یک دادخواست کاملا معتبر و قانونی را تهیه نمایند و به صورت دقیق آن ها را به دادگاه ارجاع کنند. در این صورت خیالتان نیز از پذیرفته شدن دادخواست از سوی دادگاه راحت می گردد.
از شما ممنونیم که وقت گرانقدر خود را برای مطالعه این بخش از مقاله وکیل تو صرف کردید. ما همواره سعی نمودیم تا تمامی موارد دادخواست را به شما عزیزان برسانیم و با اطلاعات جدید و به روز شما را به خواندن این بخش از مقاله ترغیب کنیم. خوشحال می شویم که اگر در این باره تجربه و یا نظری دارید آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.