توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟ ⭐【سال1403】⚖️
در این مقاله قصد داریم در مورد توقیف اموال برای مهریه صحبت کنیم. همچنین می خواهیم راه های مختلف توقیف اموال برای مهریه را به طور کامل برای شما شرح دهیم. امیدواریم که این مطالب بتواند به شما برای تصمیم گیری صحیح کمک کند. مهریه از حقوق قانونی زن است. اگر که مهریه به صورت عند المطالبه باشد زن می تواند هر موقع که خواست مهریه را از شوهرش دریافت کند. اما اگر که مهریه به صورت عندالاستطاعه باشد، زن فقط زمانی می تواند مهریه را دریافت کند که شوهر استطاعت مالی را برای پرداخت مهریه داشته باشد. یکی از راه هایی که می توان از طریق آن، مهریه را وصول کرد توقیف اموال از راه های قانونی است.
مهریه چیست؟
مهریه هدیه ای است که از طرف مرد به زن داده می شود. در واقع مهریه می تواند نشان دهنده علاقه و تعهد مرد نسبت به زن باشد. تعیین مبلغ مهریه بسته به توافق بین زوجین است. مهریه می تواند شامل املاک، طلا، پول نقد و سایر دارایی ها باشد.
در حقیقت، مهریه یک نشانه از تعهد مالی مرد نسبت به زن است و بسیاری از عوامل می توانند در تعیین مبلغ مهریه تأثیر گذار باشند. برخی از این عوامل شامل وضعیت اقتصادی دو خانواده، شرایط اجتماعی، تحصیلات و شغل زوجین، عادات و روال های مرسوم در جامعه و … می شود.
نکته مهم این است که هزینه مهریه باید به طور عادلانه و منصفانه منعکس کننده توان مالی مرد و نیازهای زن باشد، به طوری که مرد بتواند آن را پرداخت کند و زن بتواند با این مقدار مهریه برخی از نیازهای خود را در طول زندگی مشترک تامین کند. در همین راستا، نظام قضایی از این که مهریه به عنوان ابزار ضربه زدن و تحت فشار قرار دادن زن استفاده شود، جلوگیری می کند.
توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟
همه خانم هایی که قصد دریافت مهریه خود را دارند باید در وهله اول برای دریافت مهریه خود و توقیف اموال برای مهریه به اداره ثبت بروند. اداره ثبت 2 ماه مهلت دارد که اموال قابل توقیف برای مهریه را شناسایی کند. اگر که ادراه ثبت ظرف این مدت نتواند لیست اموال را شناسایی کند و یا این که در مدت زمان 6 ماه نتواند هیچ اقدامی برای اجرای سند ازدواج و وصول مهریه نماید، زن باید به دادگاه مراجعه نماید.
برای مراجعه به دادگاه خانواده، زن باید مدارک لازم را از اداره ثبت دریافت کند. سپس با در دست داشتن آن مدارک به دادگاه خانواده مراجعه کند. مراجع خدمات الکترونیک قضایی و دادگاه خانواده برای اقدام بابت توقیف اموال برای مهریه حتماً باید مدارک و گواهی لازم از اداره ثبت را داشته باشند. چرا که بدون گواهی از اداره ثبت، توقیف اموال برای مهریه ممنوع می باشد.
پس مشخص شد که برای توقیف اموال برای مهریه در ابتدا حتماً باید به اداره ثبت مراجعه کنید. و اگر اداره ثبت نتواند کاری انجام دهد گواهی به شما می دهد که بابت توقیف اموال برای مهریه به دادگاه مراجعه کنید. در ادامه بیشتر در مورد این موضوع صحبت می کنیم.
توقیف اموال برای مهریه از راه اداره ثبت
کسی که قصد توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت را دارد ابتدا باید به دفتر خانه ای که عقد و نکاح خود را در آنجا انجام داده برود. زوجه پس از مراجعه به دفتر خانه، صدور اجراییه را مطالبه می کند. پس از آن دفتر خانه، دادخواست را برای مرد ارسال می کند. پس از این موارد، زوجه برای و شناسایی و توقیف اموال برای مهریه به اداره ثبت مراجعه می کند.
برای این که به اداره ثبت مراجعه کنید لازم است که مدارک مربوطه را به اداره ثبت ببرید. این مدارک شامل گواهی اجراییه، قبض ارسال دادخواست برای زوج و مدارک شخصی است. پس از این که این مدارک را به اداره ثبت ارائه دادید، اداره ثبت پرونده ای برای اجرای مهریه برای شما تشکیل می دهد. پس از این که پرونده تشکیل شد یک نمونه از سند اجراییه برای مرد فرستاده می شود. سپس زوج فرصت دارد که در طی مدت 10 روز مهریه را پرداخت یا اموال خود را برای مهریه معرفی کند.
بعد از این که جواب ابلاغیه برگشت، اما زوج در طی مدت 10 روز بعد از ارسال ابلاغیه، هیچ کاری برای پرداخت مهریه زن انجام نداد، زن می تواند درخواست خود را بابت توقیف اموال برای مهریه از راه اداره ثبت انجام دهد.
پس از آن که زن درخواست خود را برای توقیف اموال مرد انجام داد، اداره ثبت اموال مرد را شناسایی می کند. بعد از آن هم اگر که زوج دارای مال و املاکی بود زوجه می تواند برای توقیف آن اموال و املاک اقدام نماید. در این مرحله زن به وسیله اجرای ثبت، اموال را فروخته و مهریه خود را از این راه دریافت می کند.
نکته: هزینه دریافت مهریه از طریق اداره ثبت یک بیستم از کل مهریه است.
توقیف اموال برای مهریه از راه دادگاه
همان طور که اشاره شد، اداره ثبت حدود 2 ماه فرصت دارد که با داد خواست توقیف اموال برای مهریه، اموال زوج را شناسایی کند. همچنین 6 ماه فرصت دارد که بعد از شناسایی اموال زوج، نسبت به وصول مهریه زوجه اقدام کند. اگر که اداره ثبت نتواند در طول این مدت نسبت به توقیف اموال زوج کاری انجام دهد، زوجه باید مدارک لازم را از این اداره دریافت کند تا برای توقیف اموال برای مهریه به دادگاه مراجعه کند.
در این مرحله زن وظیفه دارد که مدارک و گواهی های لازم را به یکی از دفتر های الکترونیک مراجع قضایی ارائه دهد. با ارائه مدارک زن می تواند درخواست وصول مهریه و توقیف اموال برای مهریه را از دفتر الکترونیک مراجع قضایی ثبت کند.
پس از ثبت درخواست، دو گزینه پیش می آید. در واقع اگر که مهریه زن از 20 میلیون تومان کمتر باشد، دادخواست توقیف به شورای حل اختلاف فرستاده خواهد شد. همچنین اگر که بیشتر از این مقدار باشد درخواست توقیف اموال به دادگاه خانواده فرستاده می شود.
بعد از این که دادخواست مهریه از طریق دادگاه خانواده دریافت می شود دادگاه خانواده یک وقت دادرسی را مشخص می کند. در جلسه دادخواست مهریه، دادگاه خانواده رای خود را در مورد درخواست مهریه صدور می کند. پس از صادر شدن رای، رای صادره به زوج ابلاغ می شود. اگر 20 روز بگذرد و زوج کاری برای وصول مهریه انجام ندهد، می توان برای توقیف اموال اقدام کرد.
در صورتی که اموالی از شوهر مشخص شود، زن می تواند درخواست خود را بابت توقیف اموال برای مهریه از راه دادگاه ارائه دهد و اموال و املاک شوهر را از راه مزایده به فروش برساند.
چه اموالی قابل توقیف برای مهریه هستند؟
در قسمت های قبلی این مقاله توضیح دادیم که توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود. همچنین ادارات و مراجعی که برای توقیف اموال لازم است به آنجا مراجعه کنید را به طور کامل برای شما شرح دادیم. در ادامه این مقاله قصد داریم که به شما توضیح دهیم که چه اموالی قابل توقیف برای مهریه هستند.
می توان گفت دارایی های منقول و غیر منقول زوج، برای مهریه قابل توقیف هستند. باید گفت که برخی از اموال را نمی توان بابت مهریه توقیف کرد. اگر که این دارایی ها برای مهریه توقیف شوند، زوج می تواند نسبت به توقیف این اموال اعتراض کند. پس از اعتراض زوج، این اموال از توقیف زوجه در می آیند. در ادامه این مقاله لیستی از دارایی قابل توقیف را برای شما بیان می کنیم.
لیست دارایی های قابل توقیف برای وصول مهریه:
- خانه، زمین، آپارتمان (دارایی های غیر منقول)
- خودرو
- سهام
- مطالباتی که زوج از اشخاص دیگر دارد
- حساب های سپرده
- بخشی از حقوق دریافتی کارمندان دولت (اگر که زوج همسر و بچه نداشته باشد، می توان یک سوم را از حقوق دریافت کرد. اما اگر دارای همسر و بچه باشد، می توان یک چهارم را دریافت کرد)
البته در اینجا باید برای شما نکته ای را توضیح دهیم. در این لیست خانه و آپارتمان نیز وجود دارد. اما باید بدانید که خانه و آپارتمان در صورتی قابل توقیف هستند که جز مستثنیات دین و تنها محل زندگی شوهر نباشند. و نیز این که اگر خودرو، تاکسی باشد و وسیله ای باشد که شوهر از آن درآمد دارد، قابل توقیف نیست. پس حتماً باید به این نکته ها در زمان توقیف اموال برای مهریه توجه کنید.
چه اموالی قابل توقیف برای مهریه نیستند؟
اموال و دارایی هایی وجود دارند که آن را در قانون کشور ما به عنوان مستثنیات دین نامگذاری کرده اند. این اموال دارای احکام مرتبط با خود هستند. گفتنی است که این اموال غیر قابل توقیف برای مهریه هستند. پس به هیچ عنوان نمی توان این دارایی ها را برای مهریه توقیف کرد. در ذیل این مطلب لیست این اموال را برای شما آماده کرده ایم.
- خانهای که زوج در آن سکونت دارد. این خانه باید کاملاً در حد شأن مرد باشد.
- اسباب و لوازم منزل مورد احتیاج مرد و کسانی که زیر پوشش و تکفل زوج هستند.
- مواد خوراکی که در محل سکونت زوج موجود هستند.
- لوازم علمی و تحقیقاتی، همچنین کتاب هایی که به زوج تعلق دارند.
- لوازم و احتیاجاتی که برای شغل و کار زوج ضروری هستند و زوج از طریق استفاده از آن لوازم امرار معاش می کند. مانند لوازم کشاورزی، کسب، کارگری و … .
- خط گوشی موبایل
- پولی پیشی که زوج به صاحب خانه پرداخته است. البته شرط آن این است که شوهر در صورت دادن اجاره بدون پول پیش به عسر و حرج بیفتد. یا این که منزل مسکونی از شأن مرد بیشتر نباشد.
هزینه توقیف اموال مرد برای مهریه
همان طور که اشاره کردیم بهترین راه توقیف اموال برای مهریه از راه اداره ثبت می باشد و هزینه کمتری هم برای زوجه دارد. همان گونه که می دانید برای این که از طریق اداره ثبت برای توقیف اعمال اقدام کنید، ابتدا باید به دفترخانه بروید. معمولاً این دفترخانه چیزی در حدود 500 هزار تومان را از شما دریافت می کند.
بعد از پرداخت این هزینه معمولاً لازم نیست که هزینه دیگری را پرداخت کنید. این تا زمانی است که اموال شوهر توقیف می شوند. بعد از توقیف اموال شوهر نیاز است که اموال کارشناسی و ارزش گذاری شوند. معمولاً برای کارشناسی و ارزشیابی اموال هزینه ای در حدود 300 هزار تومان را باید پرداخت کنید.
پس از ارزش گذاری اموال همسر، مرحله بعدی مزایده اموال می باشد. اگر که در زمان مزایده، زوج بخواهد که در این مزایده حضور داشته باشد، لازم است که طبق قانون 10 درصد از قیمت اموال را پرداخت کند. در واقع این 10 درصد به عنوان پیش پرداخت است. اگر که زوج بتواند در این مزایده برنده شود مبلغ باقیمانده را تسویه خواهد کرد، در غیر این صورت مبلغ به حساب او برگردانده می شود.
اگر زوجه بتواند اموال را از طریق اداره ثبت به فروش برساند باید یک بیستم مبلغ مهریه را ، پرداخت نماید. اما اگر که زوجه بخواهد از طریق دادگاه اقدام نماید وضعیت اندکی فرق میکند. در این زمان اگر که زوجه 20 میلیون تومان و کمتر مهریه داشته باشد، باید 2.5 درصد مبلغ را به عنوان هزینه دادرسی پرداخت کند. همچنین اگر که مبلغ مهریه بیشتر باشد، زوجه باید چیزی در حدود 3.5 درصد هزینه داد رسی را پرداخت کند.
نکته: اگر که زوجه هزینه پرداخت دادرسی را نداشته باشد، می تواند زمان درخواست مهریه، خواستار اعسار از پرداخت هزینه دادرسی باشد.
نحوه بررسی ادعای مرد مبنی بر پرداخت مهریه
ممکن است بعد از این که زوجه اموال زوج را توقیف کرد، مرد ادعا کند که مهریه را از قبل به همسر خود پرداخت کرده است. این مورد معمولاً در در بعضی از پرونده هایی که اموال زوج توقیف شده است پیش می آید. وقتی که این مورد پیش می آید، لازم است که مرد با توجه به نوع و روش درخواست مهریه یکی از راه های زیر را انتخاب نماید.
- اگر که درخواست مهریه از راه دادگاه صورت گرفته، مرد باید لایحه خود را مبنی بر ادعای مطالبه مهریه به دادگاه ارائه دهد.
- اگر که درخواست مهریه از راه اداره ثبت، صورت گرفته باشد، مرد لازم است که به اداره ثبت مراجعه کند و درخواست باطل شدن احراییه را به این اداره نشان دهد.
کلام آخر
در مقاله ای که مطالعه کردید به طور کامل توضیح دادیم که توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود و روش انجام این کار چگونه است. با مطالعه این مقاله فهمیدیم که درخواست توقیف اموال از طریق اداره ثبت و از طریق دادگاه انجام می شود. همچنین متوجه شدیم توقیف اموال از طریق اداره ثبت ساده تر و کم هزینه تر است و در صورتی که نتوان از طریق اداره ثبت اقدام کرد، باید به دادگاه مراجعه شود. تمام سعی ما بر این بود که بتوانیم به طور کامل شما را راهنمایی کنیم تا بتوانید تصمیم گیری درستی داشته باشید. تصمیم گیری درست برای درخواست مهریه از راه توقیف اموال نیازمند این است که افراد آشنایی خوبی با قوانین حقوقی داشته باشند.
لازم به ذکر است؛ در صورت داشتن سوال، انتقاد و یا پیشنهاد از طریق سایت وکیل تو با ما در میان بگذارید.