مجله حقوقی

چگونه از چک برگشتی قدیمی شکایت کنم؟ ⚖️【سال1403】❤️

چک‌ ها همچنان به عنوان ابزاری مهم برای تسهیل معاملات و انتقال وجوه به کار می‌ روند. با این حال، مواجهه با چک برگشتی می‌ تواند به یک چالش بزرگ تبدیل شود، به ویژه زمانی که چک مورد نظر قدیمی باشد و از قوانین جدید پیروی نکند. در این مقاله از وکیل تو به بررسی دقیق مراحل و رویه‌ های قانونی مورد نیاز برای شکایت از چک برگشتی قدیمی خواهیم پرداخت و راهنمایی‌های کاربردی ارائه می‌دهیم تا بتوانید با اطمینان بیشتری در این مسیر حرکت کنند. در این نوشتار درباره این سوال که چگونه از چک برگشتی قدیمی شکایت کنم؟ و راهکارهایی برای شکایت از چک برگشتی قدیمی به شما ارائه می‌ دهیم.

شکایت از چک برگشتی قدیمی

در اولین قدم برای شکایت از چک برگشتی لازم است که چک، برگشت بخورد. باید این نکته را نیز عرض کنیم که برای شکایت از چک برگشتی جدید نیز باید همین مراحل را انجام دهید. در این مرحله لازم است که شخص حامل چک به بانک مراجعه و سپس اطلاعات مربوط به موجودی حساب را به صورت کامل بررسی نماید. اگر که در حساب شخص صادر کننده، موجودی کافی وجود نداشته باشد در این مرحله چک برگشت می‌ خورد.

با دقت به این مسئله که چک، حقوقی است و یا کیفری، لازم است که شخص به مراجع ذی صلاح برای چک برگشت خورده مراجعه کند. پس از مراجعه به مراجع قانونی، دارنده چک باید دادخواست مطالبه وجه چک را تنظیم کند. بعد از اینکه دادخواست خود را جهت شکایت از چک برگشتی ارسال کردید، مراجع قضایی مربوطه در زمینه چک برگشتی بررسی‌ های لازم را انجام می‌ دهند و سپس حکم پرداخت طلب را صادر خواهند کرد. پس از ارسال حکم، شخص صادر کننده چک وظیفه دارد که طی مدت زمان 10 روز بدهی خود را به شما پرداخت کند.

اگر که قصد شکایت حقوقی چک برگشتی قدیمی خود را دارید، باید به این نکته توجه کنید که چک مورد نظر شما باید حقوقی باشد. چک حقوقی در شرایطی صادر می‌ شود که این شکل دارای وعده ضمانت باشد و یا این که چک، بدون تاریخ صادر شود. اگر که چک به صورت حقوقی باشد لازم نیست که شخص دارنده برای شکایت چک برگشتی به دادسرا مراجعه کند.

توجه به مبلغ چک برگشتی هم اهمیت زیادی دارد. در واقع اگر که مبلغ چک برگشتی مبلغی کمتر از میزانی باشد که توسط مراجع مربوطه مشخص شده، باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید و نمونه دادخواست چک برگشتی خود را به شورای حل اختلاف ارائه کنید تا پرونده شما مورد بررسی قرار گیرد. اما اگر که مبلغ چک میزان بیشتر از میزانی باشد که در قانون مشخص شده، لازم است که به دادگستری مراجعه کنید و پرونده خود را به دادگستری ارائه دهید.

شکایت از چک برگشتی قدیمی

فرصت برگشت زدن چک چه میزان است؟

در ادامه مقاله چگونه از چک برگشتی قدیمی شکایت کنم؟ لازم است که به بررسی موضوع فرصت برگشت زدن چک بپردازیم. همان طور که می‌دانید چک به عنوان یک ضمانت رایج در معاملات به صورت گسترده استفاده می‌ شود. با این اوصاف ممکن است این سوال برای افراد به وجود آید که مهلت برگشت زدن چک و اعتبار چک برگشتی چه مقدار است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

در واقع برگشت خوردن چک یا به اصطلاح چک بی‌ محل به این معنی است که شخص صاحب چک، کفایت لازم را برای پشتوانه مالی حساب خود را ندارد. در این شرایط است که دارنده چک باید برای دریافت مطالبه خود از راه مراجع قضایی بنماید. باید گفت که چک برگشتی علاوه بر این که نقش ضمانت اجرایی را دارد یک جرم نیز به حساب می‌ آید و به همین خاطر شخص می‌ تواند از راه دادگاه کیفری نیز برای وصول مطالبات خود اقدام کند.

بر اساس ماده 11 قانون در زمینه چک، مهلت و فرصت برگشت زدن چک از زمان تاریخ صدور چک تا مدت زمان 6 ماه است. اگر که دارنده چک در این مدت زمان 6 ماهه اقدامی برای بازگشت مطالبه خود از طریق قانون ننماید، امکان مطالبه از راه قانونی کاهش خواهد یافت و اگر که شخص گواهی عدم پرداخت خود را دریافت کند و بعد از آن از مدت 6 ماهه خود برای اقامه دعوای کیفری استفاده نکند، باید از راه حقوقی اقدام به مطالبه خود کند.

نکته مهمی که باید در زمینه وصول و مطالبه چک بدانید این است که شخص دارنده چک می‌ تواند از ضامن چک و همچنین ظهر نویس چک نیز شکایت نماید. بر اساس قوانین موجود در کشور اگر که چک در محل صدور پرداخت شود، شخص دارنده چک قادر است که ظرف مدت زمان 15 روز به بانک مراجعه کرده و مطالبه خود را دریافت کند. اگر که امکان پرداخت چک در محل دیگری به جز جایی باشد که چک در آن صادر شده است، این مهلت، سه برابر یعنی 45 روز می‌ شود.

مدت زمان استفاده از چک برگشتی چند سال است؟

اگر که در مهلت اعتبار چک برگشتی نسبت به پیگیری چک، اقدامی انجام نشود، دیگر نمی‌ توان از طریق کیفری نسبت به مطالبه چک اقدام کرد. در این صورت شخص دارنده چک قادر است که از طریق دادگاه حقوقی، شکایت خود را مطرح نماید.

اگر که چک برگشت بخورد و شخص دارنده چک، اقدامی جهت پیگیری چک انجام ندهد در این صورت بعد از گذشت 5 سال از تاریخ اولیه صدور چک، دیگر دارنده چک قادر نیست که چک خود را از راه مراجع قانونی دریافت کند. ذکر این نکته ضروری است که شخص می‌ تواند بعد از 5 سال چک خود را نقد و وجه آن را دریافت کند اما هیچ گونه تضمین قانونی بابت دریافت و مطالبه چک وجود ندارد.

پس در پاسخ به این پرسش که اعتبار چک برگشتی چه میزان است؟ باید بگوییم که می‌ توان چک را در هر زمانی مطالبه کرد و چک باطل نمی‌ شود. اما اگر که 5 سال از تاریخ صدور چک گذشته باشد، نمی‌ توان از لحاظ قانونی تضمینی برای مطالبه چک داشت. یک قانون در سال 1397 تصویب شد که بر اساس این قانون همگی چک‌ ها ظرف یک دوره سه ساله تاریخ انقضا دارند و بر اساس این قانون تاریخ چک‌ ها به مدت زمان 3 سال محدود شد.

مدت زمان استفاده از چک برگشتی چند سال است؟

اعتبار چک‌ های قدیمی با وجود چک‌ های صیادی

در واقع چک صیادی اولین بار در سال 1400 اجرایی شد و در این سال مردم شروع به استفاده گسترده از این چک کردند. از این تاریخ دسته چک‌ هایی به عنوان چک صیادی جایگزین چک‌ های قدیمی شدند. اشخاص صادر کننده چک صیادی، وظیفه دارند که در سامانه مربوط به این چک، عضو باشند و کارهای مربوط به صادر کردن چک را از راه این سامانه انجام دهند.

انواع نقل و انتقالات و استفاده از چک صیادی باید به صورت کامل در سامانه ای به اسم سامانه صیاد درج شود و شخص دارنده چک و شخص صادرات کننده چک هر دو باید عملیات مربوط به چک را در این سامانه تایید کنند. بنا به قانون چک صیادی اگر که چک در این سامانه ثبت نشود، بانک نمی‌ تواند چک را از شخص قبول کند پس با این وجود اگر که یک چک برای شخص صادر شود اما اطلاعات مربوط به این چک در سامانه وجود نداشته باشد، شخص دارنده چک نمی‌ تواند مبلغ خود را مطالبه کند.

در چک‌ های جدید که با نام چک صیادی شناخته می‌ شوند هر چک دارای یک کد اختصاصی است که دارای 16 رقم می‌ باشد. بر اساس این شناسه اطلاعات کامل صاحب حساب در دسترس می‌ باشد. لازم به ذکر است که انواع شعب بانکی نقشی در زمینه صدور دسته چک‌ های صیادی ندارند و همه عملیات قانونی مربوط به چک صیادی باید در سامانه صیاد انجام شود.

نکته‌ ای که در مورد چک‌ های قدیمی وجود دارد این است که شخص برای دریافت چک‌ های قدیمی حتماً باید به بانک صادر کننده چک برای دریافت مطالبه خود مراجعه کند. اما شخصی که دارای چک صیادی است، می‌ تواند از همه بانک‌ های موجود در کشور برای نقد کردن چک خود استفاده کند. پس تنها تفاوت در بانکی است که شخص می‌ تواند برای دریافت مطالبه خود ز آن استفاده کند و در چک‌ های قدیمی شخص حتماً باید به بانک صادر کننده چک مراجعه نماید.

مرجع صالح مربوط به رسیدگی شکایت کیفری از چک برگشتی قدیمی

هنگامی که از جرم و مجازات بحث می‌ شود، مراجع کیفری مراجعی هستند که می‌ توانند به این پرونده‌ ها رسیدگی کنند. بر اساس قوانین موجود در کشور مربوط به صدور چک تمامی شکایات و دعاوی که مربوط به چک هستند باید در دادسرا و دادگاه و خارج از نوبت رسیدگی شوند. شخص دارنده چک، قادر است که مبلغ چک خود و همچنین ضرر و زیانی که به واسطه دیر کرد به او متحمل شده را از دادگاه کیفری مطالبه کنند.

توجه به این نکته ضروری است که مراجع قضایی که در نزدیکی آن ها جرم رخ داده است، مسئول رسیدگی و انجام تحقیقات درباره جرم هستند. در واقع چک برگشتی یک جرم محسوب می‌ شود و شخص باید برای شکایت چک برگشتی به دادسرای محلی که در آن گواهی عدم پرداخت صادر شده است، مراجعه کند. در این مرجع قضایی نسبت به رسیدگی چک برگشتی اقدامات لازم انجام می شود.

پس از انجام این کار، دادسرای صالح تحقیقات خود را نسبت به تمامی افرادی که در زمینه چک برگشتی مرتبط بوده‌ اند آغاز می‌ کند. پس از کامل شدن این مرحله، پرونده مربوط به چک برگشتی برای صادر شدن رای به دادگاه مربوطه ارجاع می‌ شود. در واقع دادگاه صالح مربوط به رسیدگی چک برگشتی، دادگاه محل صدور گواهی عدم پرداخت می‌ باشد و در این دادگاه با توجه به تحقیقاتی که دادسرا انجام داده است، رای نهایی صادر خواهد شد.

مرجع صالح مربوط به رسیدگی شکایت کیفری از چک برگشتی قدیمی

در قانون جدید نحوه وصول چک‌ برگشتی قدیمی چگونه است؟

یکی از سوالاتی که برای خیلی از افراد به وجود می آید این است که در قانون جدید نحوه وصول چک برگشتی قدیمی چگونه است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که تکلیف چک‌ های برگشتی قدیمی در قانون جدید نیز همانند قبل است و تغییری در آن ایجاد نشده است. در واقع شخص می‌ تواند مانند گذشته از دو روش کیفری و حقوقی برای مطالبه چک برگشتی قدیمی خود استفاده کند. در حقیقت و به زبان ساده چک‌ های قدیمی همانند گذشته دارای ارزش و اعتبار هستند و اعتبار خود را از دست نداده‌ اند و شخص می‌ تواند نسبت به وصول مطالبات خود اقدام کند.

پیگیری حقوقی چک برگشتی قدیمی

برای این که چک برگشتی قدیمی خود را از لحاظ حقوقی پیگیری کنید در ابتدا لازم است که دادخواستی را تنظیم کنید. سپس باید این دادخواست خود را به دادگاه حقوقی صالح ارائه دهید. با انجام این کارها شکایت شما در زمینه چک برگشتی قابل رسیدگی است و مراحل قانونی مطالبه چک شروع می‌ شود.

پیگیری کیفری چک برگشتی

پیگیری کیفری چک برگشتی مربوط به چک‌ هایی است زمان زیادی از برگشت خوردن آن نگذشته است. در واقع شخص باید تا 6 ماه بعد از صدور چک به بانک مراجعه کند و گواهی با نام گواهی عدم پرداخت از بانک دریافت نماید. با دریافت این گواهی شخص قادر است که به دادگاه کیفری مراجعه کند و شکایت خود را در زمینه چک برگشتی ثبت کند. توجه کنید که برای انجام شکایت کیفری حتماً باید گواهی عدم پرداخت را دریافت کنید.

مطالبه چک برگشتی قدیمی

تمام اقدامات لازم در رابطه با چک برگشتی قدیمی بایستی با دقت انجام شود. توجه به این نکته ضروری است هر چقدر که زمان مطالبه و وصول چک بگذرد، اثبات برای شخص دارنده چک سخت می‌ شود. اما با این وجود تا هنگامی که وجه چک به شخص دارنده، پرداخت نشود چک باطل نمی‌ شود. پس شخص هر زمانی که بخواهد می‌ تواند آن را مطالبه کند اما ممکن است که از لحاظ قانونی با مشکلات مواجه شود.

شخصی که معمولاً با چک سر و کار دارد باید نسبت به حقوق و تکالیفی که دارد، شناخت و آگاهی خوبی داشته باشد. اگر که در این زمینه دچار مشکل هستید و آگاهی نسبت به چک ندارید بهتر است که از بهترین وکیل امور مالی در تهران در این زمینه کمک بگیرید تا بتوانید مبلغ چک خود را در کمترین زمان و به بهترین شکل ممکن مطالبه کنید.

اگر که چک شما برگشت خورده لازم است که تمام اطلاعاتی مربوط به چک در زمینه صدور و پرداخت آن را جمع آوری کنید. این اطلاعات شامل تاریخ صدور مبلغ چک صادر کننده چک و همچنین تاریخ پرداخت است. با در دست داشتن این اطلاعات لازم است که به دفاتر اجرایی و دادگاه‌ های صالح مربوط به مطالبه چک مراجعه کنید.

هنگامی که صادر کننده موجودی کافی برای پرداخت چک را ندارد، باید که از سامانه بانکی مرکزی برای اعلام عدم پرداخت استفاده کنید. با اعلام این کار تاثیرات مختلفی مانند بلوکه شدن موجودی حساب، محروم شدن از افتتاح حساب جدید در بانک‌های دیگر برای صاحب حساب به وجود می‌ آید. همچنین شخص دیگر قادر به دریافت اعتبار بر روی حساب خود را ندارد.

سخن پایانی

در پایان مقاله چگونه از چک برگشتی قدیمی شکایت کنم؟ ذکر این نکته ضروری است که برای شکایت از چک برگشتی قدیمی، حتماً باید به مدت زمان و مهلت قانونی مطالبه چک برگشتی توجه کرد. در واقع بسیاری از افراد دارای چک‌ های برگشتی تاریخ گذشته هستند و خیال می‌ کنند هر زمانی که بخواهند می‌ توانند چک را مطالبه کنند. اما باید گفت که مطالبه چک از لحاظ قانونی دارای زمان مشخصی است و بعد از گذشت 5 سال، شخص دیگر قادر به مطالبه قانونی نیست اما هر زمانی که بخواهد می‌تواند چک را از موجودی صاحب حساب برداشت کند و این کار مربوط و محدود به زمان خاصی نیست.

از این که تا پایان این مقاله از وکیل تو با ما همراه بودید از شما بسیار سپاسگزاریم ما سعی کردیم که اطلاعات خوبی در مورد چک برگشتی قدیمی در اختیار شما قرار دهیم. سوالات خود را در قسمت کامنت‌ ها مطرح کنید.

4/5 - (2 امتیاز)

زهرا سلگی

سلام من زهرا سلگی، دانشجوی ترم چهارم رشته حقوق هستم. بسیار علاقه مندم؛ مباحث حقوقی را که در حال یادگیری آن هستم، با شما عزیزان به اشتراک بگذارم تا به اطلاعات عمومی افراد در این زمینه کمک کرده باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + دوازده =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا