مجله حقوقی

مالکیت طلا بعد از طلاق با کیست؟⭐【سال1403】⚖️

در این مقاله می‌ خواهیم در مورد این مسئله که مالکیت طلا بعد از طلاق با کیست؟ به طور کامل با شما صحبت کنیم. با مطالعه این مقاله می‌ توانید اطلاعات خوبی در زمینه مالکیت طلا بعد از طلاق کسب کنید. مسئله مالکیت طلا بعد از طلاق از مسائل مهم در زمان طلاق زوجین است. معمولاً این مسئله از شایع ترین مسائلی است که در دادگاه‌ های خانواده مطرح می‌ شود. اما به راستی مالکیت طلا چگونه مشخص می‌ شود و بعد از طلاق طلا به چه کسی تعلق دارد؟ با ما باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.

هبه طلا به زوج یعنی چه؟

برای صحبت در مورد تکلیف طلا بعد از طلاق باید اول در مورد هبه صحبت کنیم. در واقع طلاجات و جواهرات مختلفی که زوج در طول زندگی و در طی مناسبت‌ های متفاوت به زوجه به عنوان هدیه می‌ دهد، به عنوان عقد هبه نام گذاری می‌ شود. در واقع بر اساس قوانین مدنی موجود در کشور اگر که شخص مالی را که دارای ارزش است به صورت رایگان، تحت اختیار یک نفر دیگر قرار دهد آن شخص نسبت به آن مالکیت دارد. البته این هدیه به عنوان هبه عقدی هم شناخته می‌ شود.

در عقد هبه، مالی که زوج به همسرش می‌ دهد تحت قبض اوست. این به معنی این است که زوجه پس از اینکه جواهرات را از طرف مرد دریافت کرد به صورت قانونی مالک آن جواهرات است. به همین خاطر زن قادر است که هر طور که بخواهد با آن مال رفتار کند. به عنوان مثال زوج پس از دریافت طلا می‌ تواند خیلی سریع آن را بفروشد و یا هر کاری که دوست دارد با آن مال انجام دهد.

نکته قابل توجه این است که در شرایط عقد هبه، بر اساس قوانین مدنی موجود کشور، اگر که زن فوت کند، باز هم مرد نمی‌ تواند مالک آن طلا و جواهرات شود. در واقع پس از مرگ زن، جواهرات باید به عنوان ارث در بین ورثه تقسیم شوند. توجه به این نکته هم ضروریست اگر که مرد مقداری طلا برای همسرش تهیه و قصد کند که آن را به زن بدهد، اما قبل از هدیه فوت کند و بمیرد در واقع هیچ گونه عقد هبه‌ ای صورت نگرفته است. در واقع آن طلا و جواهرات در مالکیت زن نخواهند بود. به همین دلیل زن نمی‌ تواند هیچ گونه ادعایی برای جواهرات، بعد از مرگ همسرش بکند.

پس با توجه به موارد بالا فهمیدیم که طلایی که مرد به همسرش به عنوان هدیه می‌ بخشد عقد هبه است و زن مالک قانونی آن طلا ها است. پس همسر یا خانواده همسر پس از مرگ مرد، نمی‌ توانند طلاها را از زن پس بگیرند و یا ادعایی در مورد طلا های زن بکنند.

هبه طلا به زوج یعنی چه؟

مالکیت طلا بعد از طلاق با کیست؟

همان طور که اطلاع دارید با وقوع طلاق، زندگی مشترک زن و مرد کاملا پایان می‌ پذیرد. اما ممکن است که زن قبل از طلاق، طلا و جواهرات مختلفی را در طول زندگی و تحت عنوان مناسبت‌ های مختلف از همسر خود دریافت کند. به خاطر این که طلا ارزش مالی بسیار زیادی دارد ممکن است که مسئله مالکیت طلا بعد از طلاق مطرح شود. باید به این نکته اشاره کرد که قوانین مدنی موجود در کشور معمولاً به گونه‌ ای روشن و صریح در مورد مالکیت طلا بعد از این که زن و مرد از هم جدا شدند ندارد. ولی به صورت کلی می‌ توان گفت که طلا و جواهری که مرد در طول زندگی به همسر خود هدیه کرده، هبه مرد به زن است. در واقع طلا برای زن حکم هدیه دارد‌.

همان طور هم که پیشتر اشاره کردیم بر طبق قوانین مدنی موجود در کشور هبه، نوعی عقد می‌ باشد که در آن یک فرد به شیوه کاملاً مجانی، مالی را به شخص دیگری می‌ بخشد. بر اساس قسمت پایانی مفاد این ماده از قانون در زمان ایجاد عقد هبه، شخص به صورت کاملاً قانونی صاحب جواهرات و طلا می‌ شود. به همین خاطر قادر است هر کاری که بخواهد با آن جواهرات انجام دهد.

پس بر این اساس می‌ توانیم بگوییم که مالکیت طلا بعد از طلاق به صورت کاملاً قانونی در اختیار زن است. پس مرد نمی‌ تواند از زن بخواهد که طلاها را به او پس دهد. البته به این مورد عنایت داشته باشید که برخی از هدایا در صورت وجود بعضی از شرایط قابل استرداد می‌ باشند. در ادامه توضیحاتی درباره این که چگونه می‌ توان طلا را از زن پس گرفت به شما ارائه می‌ دهیم.

استرداد طلا بعد از طلاق

در زمان وقوع طلاق هایی که به صورت توافقی انجام نمی‌ شوند معمولاً تنش‌ هایی در مورد تعیین وضعیت و تکلیف طلا پس از طلاق وجود دارد. در واقع به خاطر این که طلا را مرد برای زن تهیه کرده، ممکن است که مرد قصد کند که طلاها را از زن پس بگیرد.

مسلماً تاکنون متوجه این موضوع شده‌ اید که به صورت قانونی طلا هایی که مرد به زن هدیه داده است نوعی هبه است. پس زن مالک آن طلا هاست و به همین خاطر مرد نمی‌ تواند آن طلاها را از همسر خود پس بگیرد. همچنین قادر نیست هیچ گونه دخل و تصرفی در طلا انجام دهد. ولی در این شرایط ممکن است، حالت دیگری هم وجود داشته باشد که در ادامه برای شما عرض می کنیم.

حالتی که ممکن است وجود داشته باشد این است که مرد طلاها را به زن هدیه نکرده باشد. در واقع در این شرایط مرد طلا و جواهرات را به عنوان امانت در اختیار زن قرار می دهد. اگر که این حالت پیش بیاید، می‌ توان در زمان طلاق طلا ها را از زن پس گرفت.

پس به صورت کلی می‌ توان گفت که استرداد طلا و جواهرات از همسر در زمان وقوع طلاق کار بسیار سختی است، اما با این وجود باید گفت که این کار غیر ممکن نیست. در واقع شرایط استرداد طلا بر اساس ماده 803 موجود در قوانین مدنی کشور، مشخص است. در این قانون این طور مطرح شده است که در شرایطی که هبه تعویض شده باشد یا این که طلا دیگر تحت مالکیت زوج نباشد و به شخص دیگری تعلق گرفته باشد، یا حتی اگر یک تغییر در اصل طلای هبه شده صورت گرفته باشد، تحت این شرایط، شرایط استرداد طلا در زمان طلاق به هیچ عنوان محقق نیست.

استرداد طلا بعد از طلاق

شرایط استرداد طلا بعد از طلاق

تا این جا گفتیم که طلا معمولاً به عنوان هبه در اختیار زن قرار می گیرد. اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که بر طبق قوانین مدنی موجود در کشور هبه عقد، یک نوع عقد جایز محسوب می‌شود. حال این سوال مطرح می‌ شود که عقد جایز به چه معنی است؟

در واقع عقد جایز یعنی این که شخصی که مالی را به شخص دیگر هدیه داده در هر زمانی که تصمیم بگیرد قادر است که عقد هبه را بر هم بزند و مالی که به شخص هدیه داده را دوباره از آن خود کند. یعنی این که شخص می‌ تواند از عقد هبه رجوع کند. اما قوانین دیگری هم در قوانین مدنی ما وجود دارند. بر طبق این قوانین مرد تحت شرایط و مسائل مختلف، نمی‌ تواند از عقد هبه رجوع کند. در واقع مرد در این شرایط قادر نیست که طلاهای هدیه به زن را از او پس بگیرد. بر طبق ماده 803 قانون مدنی کشور بعد از هبه و مالکیت شخص بر آن ما، مرد می‌ تواند از عقد حبه رجوع کند مگر این که موارد زیر پیش بیاید.

  • اگر که مالی که هبه شده به صورت معوض باشد و عوض این مال هم به شخص داده شده باشد
  • اگر مالک هبه دیگر مالک آن مال نباشد. مثلاً این که طلای هبه شده فروخته شده باشد. حتی اگر که زن طلا را به عمد برای جلوگیری از رجوع عقد هبه، بفروشد، مرد دیگر مالک آن مال نیست.
  • اگر که در اصل مال موهوبه تغییرات و تفاوت‌ هایی به وجود بیاید.

پس مشخص شد مرد با رجوع از هبه عقد می‌ تواند مالک طلا بعد از طلاق باشد. مگر در شرایطی که زن مال را تغییر دهد. یا آن را فروخته باشد و یا این که عوض مال را به مرد پرداخت کرده باشد.

نحوه استرداد طلا بعد از طلاق

در قسمت‌ های قبلی قوانین استرداد طلا از زن بعد از طلاق را به صورت کامل برای شما شرح دادیم. گفتیم که شرایط استرداد و بازپس گیری طلا برای مرد تحت شرایط خاصی وجود دارد و این شرایط به عنوان عقد هبه شناخته می‌ شود. سوالی که در این جا مطرح می‌ شود این است که آیا تعیین تکلیف طلا بعد از طلاق زوجین، بر عهده دادگاه است. در ذیل این متن نحوه استرداد طلا در طلاق را برای شما به خوبی توضیح می‌دهیم.

در جواب پرسشی که مطرح شد باید بگوییم که در دادگاه هم رجوع از هبه قابل پذیرش است. مگر تحت شرایطی که رجوع از از عقد هبه قابل پذیرش نباشد. در قسمت‌ های قبل به خوبی توضیح دادیم که در چه شرایطی این امکان یعنی رجوع از عقد هبه وجود ندارد.

در ابتدا لازم است که مرد برای بازپس گیری طلا در طلاق اظهار نامه حقوقی تحت عنوان اظهار نامه رجوع از عقد هبه تهیه کند. پس از تهیه اظهار نامه رجوع از عقد هبه، لازم است که اظهار نامه، به شیوه الکترونیکی ثبت شود. پس از تهیه و تنظیم اظهار نامه مدت مقرری تعیین می‌ شود که زن طلا های موهوبه را برگرداند.

در صورتی که زن طلا ها را به مرد پس نداد لازم است که مرد یک دادخواست تایید رجوع از هبه تنظیم کند. سپس آن را در دفترهای خدمات قضایی ثبت کند. بعد از آن لازم است که دعوای استرداد طلا را به صورت قانونی ارائه دهد و منتظر طی شدن روند قانونی آن باشد. با گذشت زمان دادگاه حکم خود را برای استرداد یا عدم استرداد ابلاغ می‌ کند.

نکته‌ ای که در این جا باید مطرح شود این است که مقدار طلا، مرجع مناسب بابت رسیدگی به موضوع مالکیت طلا در طلاق را مشخص می‌ کند. در حقیقت اگر که قیمت طلاها پایین‌ تر از مبلغ 20 میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف باید نسبت به تعیین تکلیف مالکیت طلا اقدام کند. ولی در صورتی که قیمت طلا بیشتر از مبلغ 20 میلیون تومان باشد دادگاه حقوقی باید نسبت به تعیین تکلیف مالکیت طلا اقدام کند.

نحوه استرداد طلا بعد از طلاق

انواع استرداد طلا

استرداد طلا انواع مختلفی دارد که مادر این جا انواع آن را به طور کامل برای شما مشخص می‌ کنیم.

استرداد طلا با ارائه فاکتور

مواردی وجود دارد که مرد زمانی که طلا و جواهرات را به زن می‌ بخشد و در اصطلاح هبه می‌ کند فاکتور های خرید طلا را پیش خود نگهداری می‌ کند. در این شرایط اگر که مرد به خاطر شرایط مختلفی بخواهد که نسبت به عقد هبه رجوع کند، قادر به استفاده از فاکتور خرید طلا در محضر دادگاه است. در این شرایط اگر که تغییراتی در مال موهوبه به وجود نیامده باشد مرد به راحتی می‌ تواند طلاها را پس بگیرد.

استرداد طلا بدون فاکتور

یکی از موارد استرداد طلا، بازپس گیری آن بدون فاکتور است. نکته قابل توجه این است که استرداد طلا از زوج بدون فاکتور غیر ممکن است. این به این خاطر است که فاکتور طلا اصلی‌ ترین دلیلی است که به دادگاه ثابت می‌ کند که زوج طلا و جواهرات را به زن هبه کرده است. در واقع در صورت عدم وجود فاکتور، هیچ شاهدی بر اثبات این ادعا وجود ندارد.

استرداد طلا بعد از فروش

از موارد دیگر استرداد طلا، استرداد طلای بعد از فروش است. با توجه به این موارد، تعیین تکلیف طلا در طلاق بعد از فروش آن به هیچ عنوان امکان پذیر نیست. در این شرایط مرد نمی‌ تواند از قانون رجوع از عقد حبه استفاده کند.

کلام آخر

در این مقاله به صورت کامل و مفصل مسئله مالکیت طلا بعد از طلاق مطرح شد. فهمیدیم که طلا به عنوان هبه است. در واقع به خاطر این که هبه یک عقد جایز است می‌ توان رجوع از عقد حبه را برای بازپس گیری طلا مطرح کرد. همچنین متوجه شدیم که برای استرداد طلا مرد حتماً باید فاکتور معتبر به دادگاه ارایه کند و در غیر این صورت استرداد طلا غیر ممکن است. به طور کلی بازپس گیری طلا بعد از طلاق امر دشواری است. برای هر گونه پیشنهاد و انتقاد به سایت وکیل تو مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

زهرا سلگی

سلام من زهرا سلگی، دانشجوی ترم چهارم رشته حقوق هستم. بسیار علاقه مندم؛ مباحث حقوقی را که در حال یادگیری آن هستم، با شما عزیزان به اشتراک بگذارم تا به اطلاعات عمومی افراد در این زمینه کمک کرده باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا