مجله حقوقی

حکم مجازات جرم افتراء در قانون چیست؟⭐【سال1403】⚖️

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد حکم مجازات جرم افتراء در قانون چیست؟ را ارائه دهیم تا شما عزیزان در صورت نیاز از آن استفاده کرده و مشکلات خود را برطرف نمایید. جرم افتراء از جمله جرایمی است که قانونگذار در قانون مجازات اسلامی پیش بینی کرده است. با توجه به اهمیت رعایت حرمت و شخصیت افراد، قانونگذار در قانون مجازات اسلامی مجازات های دشواری را برای افراد در نظر گرفته است. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

جرم افتراء در قانون چیست؟

افتراء به معنای تهمت زدن به افراد دیگر است. از نظر حقوقی یکی از انواع توهین مانند توهین به مقدسات، افتراء محسوب می شود که در قانون مجازات سنگینی را شامل می شود. در حقوق، افتراء به معنای نسبت دادن جرم به شخصی است و در این صورت مجرم توانایی اثبات عناوین منتسب در دادگاه را ندارد. گاهی ممکن است افراد خاصی حقوق دیگران را زیر پا بگذارند و به آن ها تهمت بزنند، در این صورت فرد آسیب دیده برای احقاق حق خود و مجازات تهمت زن مجبور به اقدام قانونی و طرح شکایت می شود و در نهایت قانون وظیفه دارد تا از افراد آسیب دیده حمایت کند.

قانون برای افتراء مجازات مشخصی دارد و طبق قانون مجازات های تهمت و انتشار اکاذیب شلاق و حبس می باشد و در برخی موارد بنا به شرایط هر دو مورد در نظر گرفته شده و اجرا می شود. افتراء و تهمت در قانون و بر اساس حقوق به دو دسته تقسیم شده و بررسی می شود که شامل تهمت و افتراء قولی، تهمت و افتراء عملی می باشد. اگر شخص نتواند جرم منتسب به شاکی را اثبات کند، یعنی جرم افترا انجام شده است.

باید بدانید که اگر بتوان ثابت کرد، مثلاً شخص کلاهبردار است، دیگر افتراء محسوب نمی شود. افتراء زمانی اتفاق می افتد که به صراحت مواردی را به شخصی نسبت دهید که در احکام حدود، قصاص، دیات و تعزیرات جرم محسوب می شود و باید طبق قانون بررسی و ارزیابی شود. توجه داشته باشید در صورتی که متهم نتواند صحت ادعای خود را در مورد جرم ارتکابی متهم به اثبات برساند، مجازات نخواهد شد. شما عزیزان بهتر است اطلاعات خود را در مورد این که حکم مجازات جرم افتراء در قانون چیست؟ تکمیل کنید تا کمتر دچار مشکل شوید.

جرم افتراء در قانون چیست؟

انواع جرم افتراء

جرم افتراء انواع مختلفی دارد که در ادامه مقاله به بررسی بیشتر آن ها می پردازیم:

    • افتراء قولی: افتراء قولی یا کلامی شامل نسبت دادن یک جنایت به شخص دیگر به صورت شفاهی یا از طریق رسانه ها، روزنامه های چاپی یا سخنرانی در ملاء عام است و ثابت نشده است. نمونه هایی از افتراء کلامی شامل اظهارات نادرست در مورد جنایات، رفتارها یا ویژگی های شخصی یک فرد است. در این مورد مجازات حبس از یک ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق است. همچنین شلاق یا یکی از آنها حسب مورد قضاوت می شود.
    • افتراء عملی: افتراء عملی نوع دیگر افتراء محسوب می شود و در مقابل افتراء لفظی قرار می گیرد. افتراء فعلی زمانی اتفاق می افتد که تهمت زن به قصد متهم کردن افراد، ابزار و آلات مجرمانه را در منزل، جیب یا محل کار شخصی قرار می دهد، به گونه ای که وجود این ابزار و آلات زمینه ساز تعقیب کیفری علیه شخص باشد. بر اساس ماده699 این قانون افراد مجرم به حبس از 6 تا 3 سال یا تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌ شود.

ارکان تشکیل دهنده جرم افتراء

جرم افتراء بر اساس عناصر و ارکان تشکیل شده است که عبارتند از:

  • ارکان قانونی: ماده 697 قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد، هر کس به وسیله مواد چاپی یا نوشتاری یا درج در روزنامه ها و مجلات یا سخنرانی در مجامع یا به هر وسیله دیگر صریحاً به شخصی یا آن ها را منتشر می کند که مطابق قانون است، این جرم محسوب می شود و در صورتی که نتواند اصالت این اسناد را ثابت کند مگر در مواردی که موجب حد شود به حبس از یک ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق یا یک ضربه شلاق حسب مورد محکوم می شود و باید طبق قانون، مجازات خود را قبول کرده و سپری کند.
  • ارکان مادی: ارکان یا عنصر مادی شامل ارتکاب به جر، رفتار مجرمانه و در نهایت وسیله ارتکاب جرم می باشد. ارتکاب جرم افتراء برای مرتکب شرط خاصی وجود ندارد و هر کسی می تواند مرتکب این جرم شود. در جرم افتراء کلامی، رفتار مجرمانه به عنوان یک عمل مثبت انتساب جرایمی مانند کلاهبرداری و سرقت انجام می شود. در افتراء عملی رفتار مجرمانه اشاره شده است که همه این افعال به صورت افعال مادی مثبت باید عملی شوند. در نهایت رسانه اسناد اهمیتی ندارد و استفاده از هر وسیله ای مانند نقاشی، کامپیوتر، اینترنت، چاپ، ارسال پیام کوتاه می تواند موجب جرم افتراء شود.
  • ارکان روانی: ارکان و عناصر روانی شامل سوء نیت خاص و سوء نیت عام می شود. سوء نیت خاص یعنی مرتکب باید سوء نیت خاصی داشته باشد و قصدش متهم کردن دیگران به طور مستقیم باشد. سوء نیت عام یعنی برای این که افتراء وجود داشته باشد باید قصد سوء وجود داشته باشد و مرتکب عمداً و به قصد متهم کردن دیگران مرتکب عمل شده باشد و شخص شهادت دهنده باید آگاهانه و عمداً افتراء را انجام داده باشد. در ارکان روانی باید آگاه باشید که این ادعا یک دروغ است و حقیقت ندارد.

شرایط تحقق جرم افتراء

برای تحقق یافتن جرم افتراء باید شرایطی را در نظر گرفت از جمله:

  • انتساب جرم به دیگری: برای اثبات کامل جرم، افتراء باید به شخصی نسبت داده شود و عمل منتسب طبق قوانین مربوط جرم محسوب شود. شما عزیزان برای تکمیل اطلاعات خود باید بدانید که حکم مجازات جرم افتراء در قانون چیست؟ تا مشکلات خود را به راحتی برطرف کنید.
  • انتساب مستقیم: این مورد به این معنا است که مرتکب باید به وضوح چیزی را نسبت دهد که طبق قانون جرم است. بنابراین، اگر شخصی به شوخی، عمل یا صحبت مجرمانه ای را به دیگری نسبت دهد یا سخنی بگوید که در اصطلاح دو پهلو و با کنایه است، اگر معانی متعددی به ذهن متبادر شود، عمل و سخن او افتراء محسوب نمی شود و جرمی را مرتکب نشده است.
  • عدم توانایی مفتری در اثبات صحت اسناد: هر گاه مفتری بتواند صحت نظر خود را در ارتکاب جرم توسط متهم ثابت کند، مانند مفتری مجازات نمی شود. در نتیجه اگر تهمت زن صحت آن چه را که نسبت داده است را بتواند ثابت کند یا شخص منتسب به جرم آن را مستقیم اقرار یا تأیید کند یا حتی مقام قضایی بتواند حقیقت آن را کشف و پیگیری کند، جرم افتراء مردود و حکم صادر می شود.

نکات مهم درمورد جرم افتراء

نکات مهمی درباره جرم افتراء وجود دارد و باید به آن ها توجه ویژه ای شود که به شرح زیر است:

  • افتراء ماهیت خصوصی دارد و در صورتی که دو نفر از خویشاوندان یکدیگر مرتکب جرم افتراء شوند، برای اجتناب از مسئولیت کیفری راه حلی به جز اجتناب از یکدیگر و بخشش ندارند.
  • در صورتی که شاکی برای احقاق حقوق و رفع ظلم از شخصی شاکی باشد و شکایت کند و عمل یا امری را که از نظر قانون جرم محسوب می‌ شود به وضوح به او نسبت دهد، اما نتواند صحت این اسناد را ثابت کند، مفتری نباید تعقیب و مجازات شود. افتراء مانند سایر جرایم عمدی، نیت سوء یا عنصر معنوی را در میان عناصر تشکیل دهنده آن قرار می دهد و در اظهارات شاکی مظلوم عنصر معنوی افتراء جایی ندارد.
  • هتک حیثیت عملی جرم محدودی است و طبق ماده 699، متخلف و مجرم باید به دلیل اعمال مرتکب تحت تعقیب کیفری قرار گیرد و تعقیب وی باید منتهی به صدور قرار منع تعقیب یا قرار برائت قطعی شود. فقط پس از حصول این نتیجه می توان علیه کلاهبردار اقدام کرد.
  • جرم افتراء عملی از جرایم قابل بخشش محسوب می شود. شروع تعقیب و رسیدگی در جرایم افتراء عملی بستگی به وجود شاکی خصوصی دارد و در غیر این صورت امکان پذیر نیست. تحقق جرم هتک حیثیت عملی و قطعیت مجازات آن باید رابطه مستقیمی با خسارات وارده به قربانی را داشته باشد.

نکات مهم درمورد جرم افتراء

کلام آخر

در اصطلاح حقوقی، افتراء به این معناست که شخصی جرمی را به دیگری نسبت دهد، بدون این که بتواند آن را ثابت کرده و از خود دفاع کند. اگر شخص مفتری نتواند جرم منتسب به شاکی را در دادگاه و به صورت حقوقی اثبات کند، جرم افتراء انجام شده است و باید مجازات های در نظر گرفته شده را قبول کند. از آن جایی که هتک حیثیت با آبرو و زندگی افراد مرتبط است، جرم محسوب می شود و مجازات سنگینی دارد. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به دادگاه برای شکایت مراجعه کرده یا از یک وکیل مجرب کمک بخواهید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت وکیل تو سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد حکم مجازات جرم افتراء در قانون چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

4.8/5 - (5 امتیاز)

رقیه فتاحی

سلام رقیه فتاحی هستم، فارغ التحصیل مهندسی کامپیوتر. از سال 1398 تولید محتوا و نویسندگی تحت وب را شروع کردم و در حال حاضر نویسنده مسائل حقوقی تحت وب هستم. هدف من تولید محتوای یونیک و موثر برای سایت وکیل تو است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا