چطور طلبمان را از بدهکار فراری بگیریم؟❤️【سال1403】⚖️
در بسیاری از موارد دعاوی حقوقی به مسائل مالی مربوط می شوند. غالبا مشکل مالی بین بدهکار و طلبکار با دردسر نه چندان زیادی برطرف شده و نیازی به پیگیری های حقوقی جدی تری نیست. اما گاها مشکل وصول طلب به دلیل فراری شدن فرد بدهکار بزرگ تر شده و فرد طلبکار برای وصول مبلغی که طلب دارد، باید پیگیری های بیشتری انجام دهد. در این مطلب قرار است به شما توضیح بدهیم که چطور طلبمان را از بدهکار فراری بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به این سوال پاسخ کاملی بدهیم.
احکام قانونی برای باز پس گیری بدهی از بدهکار فراری
ابتدا بیایید نگاهی به ماده یک قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بندازیم. براساس این ماده قانونی چنانچه فردی مبلغی را به شخص دیگری بدهکار باشد و از پرداخت آن سر باز بزند، چنانچه محکومبه عین معین باشد آن ثروت از او گرفته شده و به فردی که اصطلاحا محکومله، اعطا می شود. اما درصورتی که امکان رد عین نباشد؛ یا محکومبه عین معین نباشد اموال و یا مانند و یا قیمت آن به فرد محکومله البته با رعایت مستثنیات دین داده می شود.
اما بد نیست برای پاسخگویی بهتر به سوال چطور طلبمان را از بدهکار فراری بگیریم، نگاهی به ماده دو قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بندازیم. طبق این ماده قانونی مرجعی که رای را به اجرا می گذارد؛ چه مرجع صادر کننده اجرائیه باشد و یا مجری نیابت، وظیفه دارد از طریق مسیر های پیش بینی شده در این قانون و یا هر روش دیگری که از نظر قانونی ممکن باشد، اموال محکومعلیه را بررسی کرده و به نفع محکومله آن ها را توقیف کند.
ماده 3 قانون مذکور نیز در این باره حرفی برای گفتن دارد. طبق این ماده قانونی درصورتی که امکان استیفای مکومبه از طریق راه های ذکر شده در این قانون فراهم نباشد، محکومعلیه به درخواست محکومبه تا زمان پذیرفته شدن ادعای اعسار یا جلب رضایت طلبکار باید در حبس باشد. این اتفاق درصورت مسترد شدن دعوای اعسار و یا بدلیل حکم قطعی ممکن است رد شود. همچنین اگر بدهکار فراری در زندان باشد باید بدهی خود را صاف کند اگر نتواند بدهی خود را بدهد باید در زندان بماند.
تبصره قانونی مهم در مسیر گرفتن بدهی از بدهکار فراری
سه ماده قانونی را تا به اینجا به منظور شرح بهتر راه های گرفتن بدهی از فرد طلبکار گفتیم. تبصره ای مهم را در این زمینه شرح دهیم:
تبصره 1 : درصورتی که محکومعلیه خارج از زمان تعیین شده در ماده، علاوه بر ارائه صورت کلیه اموال خود، اقدام به اقامه دعوای اعسار خود کند، هرگاه محکومله اقدام به پذیرش آزادی او بدون اخذ تامین کند و یا اینکه به تشخیص دادگاه محکومعلیه اقدام به ارائه کفیل و یا وثیقه معتبر کند، دادگاه قرار قبولی وثیقه را پذیرفته و تا زمانی که تکلیف روشن می شود از حبس او خودداری می کند. همچنین درصورتی که قصد او در حبس باشد، آزاد می شود.
درباره تبصره بالا باید گفت که درصورتی که به موجب حکم قطعی دعوای اعسار رد شود، فرد کفیل و یا وثیقه گذار باید پس از گذشت 20 روز از دریافت ابلاغ محکومعلیه را تحویل دهد. درصورتی که محکومعلیه از سوی کفیل و یا وثیقه گذار تحویل داده نشود دادستان و یا رئیس دادگاه به قضیه ورود می کند. این افراد به اقدام به استیفای محکومبه و هزینه های مربوطه از طریق وثیفه و یا وجه الکفاله خواهند کرد.
مقابل فردی که دادن بدهی های خود سر باز میزند، چه باید کرد؟
شاید درباره فرایند های قانونی نام حکم جلب را به خوبی شنیده باشید. درصورتی که فرد ثروتی را از شما گرفته و پس نداده و یا اقدام به کلاهبرداری و سرقت از شما کرده و فراری باشد، می توانید اقدام به گرفتن حکم جلب او کنید. اما بسیاری از افراد ممکن است این سوال را مطرح کنند که حکم جلب چیست؟ بهترین و رایج ترین تعریف برای حکم جلب را می توان متن زیر دانست:
حکم جلب و یا همان قرار جلب به تصمیمی از سوی دادگاه گفته می شود، که به منظور اتمام اختلاف بین دو طرف گرفته می شود.
البته استفاده از حکم جلب بیشتر برای پرونده های کیفری مانند سرقت و یا کلاهبرداری یا بدهکار فراری رایج است. در مواردی مانند طلاق، مهریه و یا نفقه خیلی نمی توان شامل صدور حکم جلب بود. حتی اگر قرار باشد که این حکم صادر شد، زمان زیادی سپری خواهد شد.
زمان صدور حکم جلب و انواع و مدت اعتبار آن
این را بدانید که معمولا در دولت می توانیم انتظار صدور حکم جلب را داشته باشیم. این دو حالت به شرح زیرند:
- در حالت اوّل متهم از اجرای حکم حقوقی سر باز می زند. در این صورت قاضی پرونده با صدور حکم جلب تلاش می کند، که متهم را به اجرای حکم حقوقی وادار کند.
- حالت دوّم مربوط به زمانی است که هنوز اتهام فرد شاکی اثبات نشده باشد. در این حالت به منظور بررسی بیشتر اتهام فرد متهم قاضی پرونده اقدام به صدور حکم جلب می کند.
بسیاری از افراد درباره اینکه حکم جلب چه میزان اعتباری دارد سوال دارند. این را بدانید که حکم جلب دارای اعتبار معینی می باشد. درصورتی که این مدت زمان به پایان برسد باید این حکم از سوی فرد شاکی تمدید شود. اما در مسیر صدور حکم جلب، در دسترس بودن آدرس فرد متهم هم دارای اهمیت است. درصورتی که فرد شاکی آدرس دقیقی از محل حضور متهم داشته باشد، امکان اینکه حکم جلب به صورت عادی گرفته شود فراهم می شود.
درصورتی که حکم جلب عادی گرفته شود، این حکم به کلانتری محل حضور متهم ارسال می شود. اما گاهی اوقات ممکن است نشانی دقیقی از محل سکونت متهم در دسترس نباشد. در این صورت حکم جلب سیار صادر می شود. این حکم دراختیار تمامی کلانتری های شهر قرار می گیرد تا هرچه سریع تر بدهکار فراری را شناسایی کنند. البته که این حکم به منظور تحت فشار گذاشتن متهم و وادار کردن او به ادای دین صورت می گیرد.
“اگر بدهکار از پرداخت بدهی امتناع کند، میتوان اقدام به اقامه دعوی کرد. دادگاه به طلبکار اجازه میدهد که برای دریافت بدهی اقامه دعوی کند. او میتواند اقدامات اجرایی، مانند توقیف اموال بدهکار را در صورت اثبات بدهی اعمال کند.”
If the debtor refuses to pay the debt, a lawsuit can be filed. The court allows the creditor to file a lawsuit to collect the debt. He can take enforcement actions, such as seizing the debtor’s property, if the debt is proven
(www.lawfirmiran.com)
دستور جلب و کاربرد آن در مسیر گرفتن بدهی
حتما می دانید که شاکی خصوصی در مسیر گرفتن طلب خود از فرد طلبکار به سراغ دادگاه می رود. او از بدهکار به دادگاه شکایت کرده و بعد از گرفتن حکم، به سراغ گرفتن اجرای حکم از سوی دادگاه می رود. در این مسیر فرد طلبکار باید به سراغ معرفی یکی از اموال طلبکار به دادگاه برود. این کار به گرفتن طلبش از بدهکار و یا به بیان بهتر وادار کردن او به بازپرداخت بدهی اش کمک می کند. البته که ممکن است فرد بدهکار اصلا مالی نداشته باشد که بخواهد با آن تسویه کند.
در این صورت ابتدا فرد بدهکار به دادگاه فراخوانده می شود و سپس دستور جلب وی به منظور پرداخت کردن بدهی او صادر می شود. درصورتی که او امکان پرداخت بدهی خود را نداشته باشد، در این صورت تا زمانی که بدهی اش را پرداخت کند به دادگاه فرا خوانده می شود. چنانچه پیش از پرداخت کامل بدهی، فرد بدهکار فوت کند، وراث باید بدهی او را بپردازند.
بررسی مفهوم محکوم علیه، محکوم له و محکوم به
در ادبیات حقوقی به فردی که از نظر کیفری، اداری و یا مدنی حکمی برایش صادر شده است به عنوان به محکوم شناخته می شود. اگر نگاهی به دنیای فقه و حقوق در کشور ایران بندازید، احتمال نام های محکوم علیه، محکوم له و محکوم به را زیاد شنیده اید. در ادامه هریک از مفاهیم را توضیح خواهیم داد:
- محکوم علیه : در دنیای حقوق به فردی که حکم به صورت کلی و یا جزئی به ضررش و یا بر علیه اش صادر شده است به محکوم علیه شناخته می شود. حتی فرد شاکی هم درصورتی که بابت شکایت خود ادله قابل استنادی ارائه نکند، به عنوان محکوم علیه شناخته می شود. پس در دنیای حقوق فردی که چه به صورت کیفری و چه به صورت حکمی برایش صادر شود، به عنوان محکوم علیه شناخته می شود.
- محکوم له : در مقابل محکوم علیه، مفهومی به نام محکوم له قرار دارد. به فردی که حکم چه کلی و چه به صورت جزئی به نفعش صادر شده باشد، محکوم له گفته می شود.
کلام آخر
در این مطلب درباره این که چطور طلبمان را از بدهکار فراری بگیریم توضیحات کاملی خدمت شما ارائه کردیم. ناتوانی افراد در پرداخت بدهی آن ها سبب می شود که فکر فرار را در سر پرورش دهند. البته که گاهی اوقات نیز طلبکاران از روی بد طینتی و یا به بیان بهتر از روی زرنگی فرار می کنند تا سودجویی را در حق طلبکار تمام کرده باشند. به همین دلیل در مطالب سایت وکیل تو تلاش کردیم که بحث حکم جلب کیفری را کامل توضیح بدهیم.