مجله حقوقی

برای سهام عدالت فرد فوت شده چگونه اقدام کنیم؟⭐【سال1403】⚖️

نکات طلایی برای دریافت سهام عدالت فرد فوت شده از دید سایت وکیل تو:

  • سهام عدالت جزو دارایی‌های فرد متوفی محسوب می‌شود و به وراث قانونی او تعلق می‌گیرد.
  • برای انتقال سهام عدالت به وراث، ابتدا باید گواهی انحصار وراثت اخذ شود.
  • وکیل می‌تواند در مراحل قانونی و انتقال سهام به وراث کمک کند تا تمام مراحل به درستی انجام شود.
  • وراث باید اطلاعات خود را در سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) ثبت کنند تا امکان دریافت سهام فراهم شود.
  • فرآیند انتقال سهام عدالت به وراث، زمانبر بوده و به تکمیل مراحل قانونی و ثبت اطلاعات در سامانه‌های مختلف نیاز دارد.

تصمیم داریم که در این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد این که برای سهام عدالت فرد فوت شده چگونه اقدام کنیم را به شما بدهیم. سهام عدالت یکی از برنامه‌ های دولت برای کاهش فقر در جامعه و پخش عادلانه ثروت در بین مردم بود که حدود 45 میلیون نفر از مردم برای دریافت آن ثبت نام کردند. بعد از ثبت نام برخی از افرادی که دارای سهام بودند، فوت شده و سهام آن ها باقی ماند. دولت طی نشست‌ های مختلف تصمیم گرفت این سهام را به وارثین انتقال دهد. در ادامه این مقاله به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت پس تا پایان با ما همراه باشید.

سهام عدالت چیست؟

سهام عدالت برنامه‌ ای است که در اوایل دهه 1385 به صورت آزمایشی شروع شده و تاکنون ادامه دارد. هدف اصلی این برنامه، توزیع عادلانه‌ تر ثروت و دارایی‌ های دولتی به مردم ایران است. در این برنامه، دولت سهام خود در شرکت‌ های عمده‌ ای که زیر نظر دولت فعالیت می‌ کنند را به مردم عرضه کرده است.

برنامه سهام عدالتی تاکنون چندین دوره داشته است و در هر دوره، مردم ایران امکان خرید سهام شرکت‌ های عمده دولتی را براساس شعارهای متنوعی مانند “اقتصاد مقاومتی”، “رشد و توسعه” و “تولید ملی” داشته‌ اند. این سهام‌ ها بر اساس واحدی به نام “سهم” به مردم فروخته می‌ شوند و هر فرد حق ورود به این بازار را دارد.

برنامه سهام عدالت در واقع علاوه بر توزیع عادلانه‌ تر ثروت، هدف دیگری را نیز دنبال می‌ کند که افزایش مشارکت عمومی مردم در صنعت و اقتصاد کشور است. با عرضه سهام دولت به مردم، افراد امکاناتی را برای شرکت در امور اقتصادی کشور به دست می‌ آورند.

در پیامد های برنامه سهام عدالت، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • افزایش استقلال خانواده‌ های کم برخوردار و کم کردن میزان حمایت مالی کشور به این خانواده ها
  • افزایش سرعت خصوصی سازی در کشور از این راه
  • به کار گرفتن راه‌ های سالم و شفاف بابت واگذار کردن سهام
  • پخش عادلانه ثروت در بین مردم
  • افزایش سهم تعاونی در بین مردم
سهام عدالت چیست؟

سهام عدالت افراد فوت شده

بر اساس قانون کشور، وراث افراد دارای سهام عدالت، می‌ توانند با پشت سر گذاشتن مرحله‌ های مختلف، سهام عدالت افراد فوت شده را بگیرند. البته با این وجود زیر ساخت‌ هایی که باید برای دریافت سهام عدالت افراد فوت شده وجود داشته باشد که تا مدت زیادی فراهم نشده بود. در اصل مشخص شدن تکلیف سهام عدالت افراد فوت شده در مدت زمان زیادی به خاطر فراهم نبودن اطلاعات کافی در این زمینه غیر ممکن شده بود.

اصل داستان این گونه بود که بر اساس آیین نامه اجرایی آزاد سازی سهام عدالت، مراکز مربوطه باید با دریافت اطلاعات مشخص از قوه قضاییه و همچنین سازمان خصوصی‌ سازی، سهام عدالت افراد فوت شده را به ورثه آنها انتقال می‌ داد. ولی بعد از برگزار کردن جلسه‌ های گوناگون مشخص شد که این شرکت هنوز اطلاعات مشخصی ندارد که به وسیله آن ورثه بتوانند به صورت غیر حضوری کار انتقال سهام را انجام دهد.

به خاطر این اتفاقات این اجازه به شرکت سپرده گذاری مرکزی داده شد تا کار های مربوطه جهت انتقال سهام عدالت افراد فوت شده را به وسیله کارگزاری‌ های مختلف موجود در کشور به انجام برساند. بر طبق اطلاعات اکنون زیر ساخت‌ های لازم جهت انتقال سهام عدالت افراد فوت شده کاملا فراهم است. تعداد متوفیان مشمول سهام عدالت چیزی در حدود 4 میلیون نفر است که این سهام به صورت غیر حضوری به وراث آن ها واگذار خواهد شد.

“وراث برای مطالبه سهام عدالت متوفی باید مراحل قانونی و اداری را طی کنند، اما ابتدا باید گواهی انحصار وراثت را دریافت کنند. آن‌ها می‌توانند این گواهی را از شورای حل اختلاف در حوزه قضایی محل فوت متوفی دریافت نمایند.”

Heirs must go through legal and administrative procedures to claim the deceased’s Justice Shares, but they first need to obtain a Certificate of Inheritance. They can acquire this certificate from the Dispute Resolution Council in the jurisdiction where the deceased passed away.

(www.karimilawfirm.com)

برای سهام عدالت فرد فوت شده چگونه اقدام کنیم؟

سال 1399 زمان آغاز آزاد سازی سهام عدالت بود. در این سال مردم می‌ توانستند انتخاب کنند که روش مستقیم یا غیرمستقیم را برای دریافت سهام خود انتخاب کنند. اگر که سهام عدالت فرد فوت شده به صورت غیر مستقیم باشد و زمان مرگ او قبل از اول مرداد ماه سال 1399 باشد باید که کارهای زیر را انجام داد.

  • استفاده از درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه: اولین کاری که باید وارثان برای گرفتن سهام افراد فوت شده انجام دهند، ورود به سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه است. بعد از ورود به این سایت لازم است که کد ملی و تاریخ تولد در قسمت (امور سهام عدالت متوفیان) و نیز در قسمت (استعلام نوبت تشکیل پرونده) وارد شود. این کار به خاطر این است که وارث متوجه شود که آیا تاریخ تشکیل پرونده فرد فوت شده آغاز شده است یا هنوز فرصت باقی است. و اگر که هنوز تاریخ تقسیم شروع نشده باشد وارثان باید صبر کنند تا زمان تشکیل پرونده برسد.
  • یکی از وارثین باید با در دست داشتن مدارک به دفتر های پیشخوان و یا دفتر های قضایی انتخاب شده رجوع نمایند.
برای سهام عدالت فرد فوت شده چگونه اقدام کنیم؟

مدارک مورد نیاز بابت دریافت سهام عدالت فرد فوت شده 

برای این که سهام عدالت فرد فوت شده را دریافت کنید لازم است که مدارک زیر را داشته باشید.

  • عکس از کارت ملی و صفحه ابتدایی شناسنامه فرد فوت شده.
  • عکس مشابه اصل یا اصل کارت ملی و برگه ابتدایی شناسنامه همه وارثین که در گواهی انحصار وراثت، ثبت شده اند.
  • اگر که همه شرایط گفته شده در زیر این بخش وجود داشته باشد، لازم است که کپی همه صفحات شناسنامه فرد فوت شده و وارثین او ارائه داده شوند.
  1. مادر فرد فوت شده در بین ورثه وجود داشته باشد
  2. فرد فوت شده و یا یکی از وارثان اسم یا اسم خانوادگی خود را عوض کرده باشد.
  3. اگر که فرد فوت شده دارای تعدد زوجین باشد.
  • اصل و یا عکس برابر با اصل مدارک حصر وراثت فرد فوت شده. (البته اگر که مادر هم از وارثین فرد فوت شده باشد لازم است که به بند ماده 892 در قانون معدنی توجه شود. در این بند گفته شده که برای کنترل حاجب، صفحات شناسنامه نشان دهنده تعداد اولاد پدر و مادر فرد فوت شده هم ضروری می‌ باشد)
  • اگر که فرد فوت شده وصیت‌ نامه خود را به صورت رسمی نوشته، لازم است که خود وصیت‌ نامه و یا عکس برابر با اصل آن وجود داشته باشد.
  • نشان دادن اصل و یا عکس برابر با اصل مدارک پرداخت مالیات بر ارث مندرج بر سهام عدالت متوفی لازم است. این موضوع به خاطر این است که در قانون آیین نامه اجرایی آزاد سازی سهام عدالت، قوانینی تصویب شده است که وارثان سهام عدالت افراد فوت شده که زمان فوت آن ها پس از اول مرداد ماه سال 1399 است، باید حتماً مالیات بر ارث پرداخت کنند.

راه های استعلام سهام عدالت فرد فوت شده

روش استعلام سهام فرد فوت شده به شرح زیر است.

سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار:

  • در اولین قدم لازم است که به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه وارد شوید. (توجه کنید که برای ورود به این سایت حتماً باید کد سجامی داشته باشید)
  • در قدم دوم باید به قسمت میز خدمت الکترونیک وارد شوید. در این قسمت از گزینه ثبت درخواست استفاده می‌ کنید و پس از آن فرمی برای شما باز می‌ شود. در این قسمت لازم است که اطلاعات هویتی متوفی، شامل نام، نام خانوادگی، کد ملی و زمان فوت را درج کنید.
  • در گام بعدی باید بخش مشاهده پورتفوی متوفی توسط احدی از وراث را درخواست نمایید.
  • سپس باید روی بخش استعلام کلیک کنید تا نوبت شما ثبت شود. بعد از انجام این کارها باید صبر کنید تا جواب شما از طرف شرکت سپرده گذاری مرکزی داده شود.

در قسمت وضعیت پرونده می‌ توانید وارد قسمت استعلام وضعیت پرونده شوید و پیگیر پرونده خود باشید. زمانی که پرونده تایید شد باید مراحل بعدی را انجام دهید.

سایت استعلام سهام عدالت:

سایتی برای استعلام سهام عدالت وجود دارد که می‌ توانید به جهت استعلام سهام عدالت به آن مراجعه کنید. برای استفاده از سایت لازم است که کد ملی شخص وارد شود و حتماً باید به شماره تلفن شخص دسترسی داشته باشید تا بتوانید از این سایت استفاده کنید. بعد از استعلام گرفتن مشخص می‌ شود که فرد فوت شده مشمول سهام عدالت می‌ باشد یا خیر.

اگر که فرد فوت شده شامل سهام عدالت باشد لازم است که یکی از وارثین به نمایندگی از بقیه برای انتقال سهام عدالت فرد فوت شده به صورت غیر حضوری اقدام کند. و با این کار سهام عدالت فرد فوت شده را به وارثین انتقال دهد.

راه های استعلام سهام عدالت فرد فوت شده

چگونگی انتقال سهام فرد فوت شده به وارثین

همان طور که گفته شد اگر که فرد فوت شده قبل از تاریخ اول مرداد سال 1399 فوت شده و روش غیر مستقیم را برای سهام خود انتخاب کرده باشد، وارثین می‌ توانند با طی کردن مراحلی سهام را انتقال دهند. انتقال به دو صورت حضوری و غیر حضوری انجام می‌ شود.

نکته: انتقال سهام عدالت فرد فوت شده پس از این که پرونده او را ثبت کردید بر طبق جدول زیر انجام می‌ شود.

screenshot-2024-01-03-050825.png

روش غیر حضوری

در روش غیر حضوری ابتدا باید به سامانه سهام عدالت کارگزاری‌ های منتخب مراجعه کنید. سپس مدارک لازم را در این سامانه ثبت کنید.

مدارک مورد نیاز:

  • عکس اصل و یا فتوکپی مطابق با اصل مدارک انحصار وراثت و یا دادنامه
  • عکس همه صفحه‌ های شناسنامه فرد فوت شده ( اگر که شناسنامه گم شده می‌ توان از کارت ملی و گواهی فوت استفاده کرد)
  • عکس از کارت ملی و شناسنامه همه وارثین

برای این که مدارک را به صورت غیر حضوری بارگذاری کنید حتماً باید یکی از وارثین دارای کد سجامی باشد. شخصی که دارای کد سجامی است اطلاعات مدارکی که در بالا برای شما مشخص کردیم را وارد می‌کند. پس از ثبت مدارک لازم است مدارکی که در زیر برای شما بیان می‌ کنیم را برای کارگزاری ارسال کنید.

  • فتوکپی مطابق با اصل مدارک یا دادنامه
  • فتوکپی همه صفحه‌ های شناسنامه فرد فوت شده

روش حضوری:

در روش حضوری لازم است یکی از وارثینی که دارای کد سجامی است به دفترهای پیشخوان منتخب دولت مراجعه کند و مدارک لازمه را برای انجام انتقال سهام ارائه دهد. مدارک مورد نیاز در زیر این قسمت برای شما شرح داده شده است.

مدارک مورد نیاز:

  • گواهی انحصار وراثت یا دادنامه
  • اصل شناسنامه یا فتوکپی همه صفحه‌ های شناسنامه فرد فوت شده
  • عکس کارت ملی و یا شناسنامه همه وارثین

نحوه انتقال و فروش سهام فرد فوت شده

شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تصفیه وجوه، کار انتقال سهام فرد فوت شده را انجام می‌ دهد. در ابتدا لازم است جریان فوت سهامدار به شرکت سپرده گذاری مرکزی اطلاع داده شود. بعد از این کار سهامداران این شرکت و ورثه، نشستی برای انتقال سهام فرد فوت شده برقرار می‌ کنند، کارهای مورد نیاز را بابت دریافت گواهی نقد و انتقال انجام خواهند داد. لازم است که ورثه پس این که  تقسیم سهام فرد فوت شده، راهی اداره مالیات شوند.

وارثین باید یک نفر را به نمایندگی از خود انتخاب کنند. شخص انتخاب شده باید به شرکت سهام فرد فوت شده برود. پس از مراجعه به این شرکت لازم است که سند ها و گواهی‌ های فرد فوت شده و همچنین اطلاعات هویتی وارثین برای تقسیم سهام تحویل داده شود. پس از انجام این مراحل  مدارک ارائه شده توسط وارثین بررسی می‌ شود. سپس این مدارک به شرکت سپرده گذاری مرکزی فرستاده می‌ شود.

نحوه انتقال و فروش سهام فرد فوت شده

مراحل اصلی انتقال سهام فرد فوت شده به ورثه

برای انتقال سهام فرد فوت شده باید به روش زیر عمل کرد.

گرفتن گواهی انحصار وراثت: برای این که بتوانید گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید لازم است که به شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت فرد فوت شده مراجعه کنید. در واقع این گواهی میزان دقیق سهم ارث هر نفر را معین کرده است.

پرداخت مالیات سهام فرد فوت شده: برای این که سهام فرد فوت شده به دست وارثین برسد لازم است که حتماً مالیات بر ارث آن پرداخت شود. گفتنی است که در قانون کشور ما نسبت وارث با فرد فوت شده در مشخص کردن میزان مالیات تاثیر گذار است. در واقع اگر که نسبت وارث با فرد فوت شده نزدیک باشد لازم است که مالیات کمتری بپردازد و بر عکس این موضوع هم صدق می کند.

رجوع به دفترهای پیشخوان انتخاب شده دولت: وارثین متوفی پس از این که گواهی انحصار وراثت را دریافت و مالیات سهام را پرداخت کردند، باید با در دست داشتن تمام مدارک به دفتر های پیشخوان انتخاب شده دولت رجوع کنند.

کلام آخر

در این مقاله در مورد این که برای سهام عدالت فرد فوت شده چگونه اقدام کنیم، توضیحات کامل و جامعی را به شما ارائه دادیم. سهام عدالت هم همانند همه اموال فرد فوت شده به ورثه می رسد. همان طور که اشاره شد برای رسیدن سهام متوفی به دست ورثه، لازم است که به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه شود و مدارک مورد نیاز از طریق سامانه ثبت شود و سپس فردی که دارای کد سجامی است به نمایندگی از بقیه، سهام متوفی را بررسی کند. پس از آن ورثه با پرداخت مالیات بر سهام، می توانند سهام را در بین خود تقسیم کنند. برای هر گونه انتقاد و پیشنهاد به سایت وکیل تو مراجعه کنید.

چه مدارکی برای تقسیم سهام عدالت فرد فوت شده نباز است؟

کارت ملی و صفحه اول شناسنامه شخص متوفی، اصل کارت ملی و شناسنامه تمامی وراث، گواهی انحصار وراثت و… نیاز است.

چطور وراث شخصی فوت شده مشمول سهام عدالت است؟

وراث با وارد شدن به سامانه سجام و وارد کردن اطلاعات هویتی متوفی از مشمول بودن او مطلع می‌شوند.

آیا وکیل می‌تواند به جای وراث امضای تقسیم سهام عدالت را برعهده گیرد؟

بله، وراث از طریق تنظیم وکالتنامه و تقسیم‌نامه به وکیل امکان امضا و کلیه امور قانونی دریافت سهام عدالت را می‌دهند.

5/5 - (1 امتیاز)

زهرا سلگی

سلام من زهرا سلگی، دانشجوی ترم چهارم رشته حقوق هستم. بسیار علاقه مندم؛ مباحث حقوقی را که در حال یادگیری آن هستم، با شما عزیزان به اشتراک بگذارم تا به اطلاعات عمومی افراد در این زمینه کمک کرده باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا