آیا می توان از مادرشوهر برای دخالت در زندگی شکایت کرد؟⚖️【سال1403】❤️
در جامعه امروزی، مسائل خانوادگی و روابط بین فردی بسیار پیچیده و چالش برانگیز شده است. یکی از مسائلی که بسیاری از زنان جوان با آن مواجه هستند، دخالت مادرشوهر در زندگی شخصی و خانوادگی آن ها است. این موضوع می تواند منجر به تنش های فراوانی در زندگی زناشویی شود و حتی برخی از زنان را به فکر شکایت از مادرشوهر خود بیاندازد. اما آیا واقعا می توان از مادرشوهر برای دخالت در زندگی شکایت کرد؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم و نکات قانونی مربوط به آن را مورد بررسی قرار دهیم.
دخالت به چه معنی است؟
دخالت، در معنای عام، به هر گونه تدخل یا مداخله در کاری که به آن شخص مربوط نیست، اشاره دارد. در موضوع ما، دخالت به معنای تدخل یا مداخله مادرشوهر در زندگی زن و شوهر است. این دخالت می تواند در قالب نظر دادن، تصمیم گیری، یا حتی اجرای اقداماتی باشد که باید توسط زن و شوهر انجام شود.
دخالت مادرشوهر می تواند در بسیاری از جنبه های زندگی زن و شوهر صورت گیرد، از جمله مسائل مالی، تربیت فرزندان، مسائل خانه داری، روابط خانوادگی و حتی زندگی جنسی. در برخی موارد، این دخالت ممکن است به صورت خوب طی شود و به بهبود روابط و حل مشکلات کمک کند. اما در بسیاری از موارد، دخالت مادرشوهر میتواند منجر به تنش و ناراحتی در روابط زن و شوهر شود.
در برخی فرهنگ ها، دخالت مادرشوهر در زندگی زن و شوهر تا حدودی قبول شده است. اما در فرهنگ های دیگر، این نوع دخالت به عنوان یک تجاوز به حریم خصوصی زن و شوهر دیده می شود. در هر حال، میزان و نوع دخالت مادرشوهر باید بر اساس توافق زن و شوهر و با توجه به حریم خصوصی و استقلال آن ها تعیین شود.
البته اگر که این دخالت ها بدون منظور و با نیت خوبی هم انجام شود معمولاً نتیجه خوبی در پی ندارد. اگر که این دخالتها بیش از حد شود ممکن است که زوجین تصمیم به جدایی بگیرند. در واقع زندگی زوجین باید به گونه ای باشد که تصمیم گیری در مورد زندگی به عهده زن و مرد به صورت مشترک باشد و زن و مرد اگر که تمایل داشته باشند می توانند از والدین درخواست کمک کنند.
البته دخالت از طرف والدین به خصوص مادرشوهر زمانی اتفاق می افتد که زن و شوهر مرز بندی صحیح و مناسبی را برای زندگی در نظر نگرفته باشند. و بدون مرز بندی صحیح مادرشوهر یا حتی دیگر اعضای خانواده شوهر یا حتی خانواده زن به خود اجازه می دهند در زندگی زناشویی زوجین دخالت کنند.
در واقع اگر که زن و مرد اطلاعات شخصی و خانوادگی خود را در اختیار والدین و خانواده شان قرار دهند این تصور را به وجود می آورند که برای زندگی شخصی خود حد و مرزی قائل نیستند. قبل از ازدواج لازم است که زن و مرد مهارت های لازم را کسب کنند تا بتوانند زندگی مشترک بدون دغدغه و بدون دخالت دیگران برای خود به وجود آورند و دچار این تنش ها و مشکلات نشوند.
آیا می توان از مادرشوهر برای دخالت در زندگی شکایت کرد؟
برای این که بتوانیم به این سوال که آیا می توان از مادرشوهر برای دخالت در زندگی شکایت کرد؟ پاسخ مشخصی بدهیم ابتدا باید به موضوع زیر بپردازیم.
کشور ایران از جمله کشورهایی است که موارد مجرمانه زیادی دارد. به همین خاطر قانون گذاران در کشور ما در پی این موضوع هستند که موارد مجرمانه را کاهش دهند. در واقع کار و عملی جرم محسوب می شود، که قانون گذاران به طور واضح آن را در کتاب های قانون جرم بخوانند و برای آن جرم مجازات مشخصی در نظر بگیرند. پس اگر کاری به عنوان جرم در قانون مشخص نشده نمی توان آن را جرم محسوب کرد.
برخی از سایت های حقوقی ممکن است به اشتباه بگویند که می توان از ممانعت از حق و مزاحمت شکایت کرد. اما لازم است بگوییم که در قانون کشور ما به راستی عنوان مجرمانه ای به این منظور موجود نیست. برای روشن کردن این موضوع باید بگوییم که جرم ممانعت از حق جرمی است که به مال و اموال مرتبط است و جرم مزاحمت مربوط به مزاحمت های تلفنی یا مزاحمت هایی است که برای کودکان و خانمها پیش می آید. و به همین خاطر جرم مزاحمت، مربوط به دخالت مادرشوهر نمی شود.
با توجه به موارد بالا می توان گفت که اگر که شما از مادرشوهر خود به خاطر دخالت در زندگی مشترک شکایت کنید به نتیجهای نخواهید رسید. چرا که این کار مادرشوهر توسط قانون گذاران ما به عنوان جرم مشخص نشده و نمی توان آن را جرم در نظر گرفت.
همچنین باید گفت حتی اگر که مادر شوهر با رفتار و گفتار اشتباه خود سبب شود که زندگی زوجین تلخ شود و باعث ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه از جانب شوهر شود هم از نظر قانون مرتکب جرم نشده است. البته می توانید به خاطر رفتار پرخاشگرانه از همسر شکایت کنید اما نمی توانید از مادر او شکایت کنید.
یک مسئله ای که وجود دارد این است که اگر که مادر شوهر علاوه بر دخالت، بیحرمتی و توهین هم کند، این کار او قابلیت شکایت و پیگیری دارد. پس می توان از مادر شوهری که به عروس خود افترا و تهمت می زند یا به او فحش و ناسزا می گوید، شکایت کرد. چرا که جرم توهین و افترا در قانون ما به صورت مشخص ثبت شده و قابل پیگیری است.
روش های ممکن برای جلوگیری از دخالت مادرشوهر در زندگی
در جامعه ما، دخالت مادرشوهر و اطرافیان در زندگی مشترک زوج ها می تواند منجر به بروز مشکلات و تنش های زیادی شود. این موضوع به حدی رسیده است که برخی از زنان به دنبال راه هایی برای جلوگیری از این دخالت ها هستند. در این مقاله، به بررسی روش های موجود برای جلوگیری از دخالت مادرشوهر و اطرافیان در زندگی مشترک خواهیم پرداخت.
- ارتباط مستقیم و صادقانه: یکی از بهترین راه ها برای حل هر گونه مشکل، ارتباط مستقیم و صادقانه است. شما می توانید با مادرشوهر خود درباره نگرانی ها و احساسات خود صحبت کنید. این مکالمه باید با احترام و بدون اتهام زدن انجام شود.
- تعیین مرزها: تعیین مرزهایی برای حفظ حریم شخصی خود می تواند بسیار مفید باشد. شما می توانید به مادر شوهر خود بگویید که چه چیزهایی برای شما قابل قبول است و چه چیزهایی نیست.
- استفاده از مشاوره: در برخی موارد، ممکن است نیاز به کمک حرفه ای باشد. مشاوره می تواند به شما کمک کند تا بهتر با این موضوع دست و پنجه نرم کنید و راه حل هایی برای حل مشکلات خود پیدا کنید.
- پشتیبانی همسر: همسر شما نقش مهمی در این موضوع دارد. او می تواند به مادر خود توضیح دهد که دخالت در زندگی شما قابل قبول نیست.
- تغییر نگاه: در برخی موارد، تغییر نگاه و دیدگاه شما نسبت به مادرشوهر میتواند مفید باشد. شاید او فقط سعی دارد کمک کند.
البته باید بگم که در خیلی از خانوادهها اختلافات و سوء تفاهم با خانواده همسر وجود دارد و این تا حدی طبیعی و اجتناب ناپذیر است. در این شرایط لازم است که زوجین صبر و تحمل داشته باشند و در مورد این مسائل با یکدیگر به تفاهم و نظر مشترکی برسند.
لازم است که زن و مرد به منظور پیشگیری از دخالت مادرشوهر و دیگر اعضای خانواده در زندگی مشترک برنامه ریزی داشته باشند. البته این برنامه ریزی به معنای این نیست که با خانواده ها قطع ارتباط کرد. بلکه زوجین باید که سیاست و هنر ارتباط موثر با خانواده ها را قبل را یاد بگیرند و بتوانند خانوادهها را به خوبی مدیریت کنند.
البته که زوج هایی که با یکدیگر صمیمی هستند و روابط محکم تری دارند میتوانند به خوبی این مشکلات را مدیریت کنند. اما مردی که نتوانسته بعد از ازدواج زندگی گذشته خود را رها کند و وارد زندگی جدیدی شود نمیتواند این مسئله را به خوبی مدیریت کند و ممکن است باعث طلاق همسرش شود.
طلاق از شوهر به خاطر دخالت مادرشوهر
یکی از عوامل اصلی اختلافات و مشکلات خانوادگی زوجین دخالت اطرافیان به خصوص مادرشوهر در زندگی مشترک آن ها است. البته معمولاً شوهر و مرد خانواده کسی است که اجازه میدهد مادرش در زندگی آنها دخالت کند. پس اگر که شوهر، این مسئله را به خوبی مدیریت کند تا حد زیادی دخالت مادرشوهر در زندگی مشترک کم می شود. در بیشتر موارد خانم ها دوست ندارند که خانواده همسر به خصوص مادرشوهر در زندگی مشترک آن ها دخالت کند. بعضی مواقع در صورتی که دخالت مادر شوهر در زندگی بیش از حد شود ممکن است که زن تصمیم بگیرد که از همسر خود جدا شود.
در حقیقت زوجین به اختیار خود تصمیم به تشکیل خانواده دادند. معمولاً زن و مرد در هنگام ازدواج بلوغ عقلی و جسمی کاملی دارند و می توانند برای زندگی مشترک خود تصمیمات مشترکی بگیرند. پس تحت هیچ شرایطی دخالت مادرشوهر در زندگی مشترک دو زوج قابل قبول نیست.
با این تفاسیر ممکن است که این سوال مطرح شود که آیا میتوان از شوهری که اجازه دخالت مادرش را در زندگی مشترک می دهد طلاق گرفت و آیا قانون گذاران چنین قانونی را مطرح کرده اند یا خیر؟
در پاسخ به سوال مطرح شده باید بگیم که قانون گذاران برای این موضوع قوانین خاصی را مطرح نکرده اند. پس دخالت مادرشوهر باعث ایجاد حق طلاق برای زن نمی شود. پس زن قادر نیست که به خاطر وابستگی شوهر به مادرس و اجازه دخالت مادر در زندگی از همسرش طلاق بگیرد و درخواست طلاق دهد. مگر اینکه مرد راضی به طلاق همسرش باشد. پس می توان گفت که با این وجود که دخالت مادرشوهر باعث اختلافات شدید خانوادگی می شود اما دلیل محکمی برای طلاق زن نیست.
دخالت مادرشوهر و عسر و حرج زن
همانطور که میدانید عسر و حرج یکی از مواردی است که باعث حق طلاق زن میشود و زن به خاطر عذر و حرج میتواند به راحتی از همسر خود طلاق بگیرد اما آیا دخالت مادرشوهر در زندگی باعث عصر و حرج زن میشود؟
در حقیقت حقوقدانان درباره این موضوع با یکدیگر هم عقیده نیستند برخی از حقوقدانان اظهار میکنند که اجازه بیش از حد مرد به مادرش برای دخالت در زندگی و باعث عسر و حرج زن میشود اما برخی دیگر از حقوقدانان با این نظریه هم عقیده نیستند
در اصل نمیتوان گفت که دخالت مادرشوهر در زندگی مشترک باعث عسر و حرج زن میشود. چرا که عسر و حرج به این معنی است که زن در شرایطی باشد که به هیچ عنوان نتواند با همسر خود رابطه مطلوبی داشته باشد و ادامه زندگی با همسر غیر ممکن باشد.
با توجه به این موضوع که قانونگذاران درباره دخالت مادرشوهر هیچ قانونی ننوشته اند و همچنین رای و نظر یکسانی در این باره ندارند ابهامات و اختلاف نظرهای زیادی در مورد اینکه دخالت مادر شوهر باعث عسر و حرج در زندگی زن میشود یا خیر وجود دارد. البته لازم به ذکر است که برخی از حقوقدانان هم میگویند اگر دخالت مادرشوهر بیش از پیش شود و زن نتواند در شرایط مطلوب با همسر خود زندگی کند، این کار مادر شوهر مصداق عسر و حرج است و زن میتواند حق طلاق داشته باشد.
اگر که به خاطر دخالت بیش از حد مادر شوهر خود قصد طلاق دارید میتوانید به بهترین وکیل طلاق در تهران مراجعه کنید.
شکایت به خاطر فحاشی مادر شوهر
یکی از مواردی که می توان از مادرشوهر شکایت کرد به خاطر فحاشی است. در واقع جرم فحاشی در ماده 68 در قانون مجازات های اسلامی مشخص است. فردی که فحاشی کند محکوم به 74 ضربه شلاق و یا جزای نقدی می شود.
اگر که مادرشوهر به عروس توهین و فحاشی کند لازم است که این امر در دادگاه ثابت شود. پس در صورت اثبات توهین و فحاشی مادر شوهر می توان در مراجع قضایی از مادرشوهر شکایت کرد.
برای شکایت از مادرشوهر بابت فحاشی و توهین، ابتدا باید در مراجع قانونی مرتبط مثل نیروی انتظامی شکایت خود را مطرح کنید. پس از این که شکایت خود را مطرح کردید، تحقیقات ابتدایی انجام میشود. بعد از این مرحله در صورت اثبات، شکایت شما به دادسرا ارسال می شود. با ارسال شکایت لازم است که شما جرم فحاشی و توهین را ثابت کنید تا محکومیتی متناسب با جرم انجام شده برای مادرشوهر در نظر گرفته شود.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی این موضوع که آیا می توان از مادر شوهر به خاطر دخالت در زندگی شکایت کرد؟ پرداختیم. همچنین اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما قرار دادیم. در پایان این مقاله، باید به این نکته اشاره کنیم که با وجود این که دخالت مادرشوهر در زندگی زوج می تواند منجر به تنش ها و مشکلات فراوانی شود، اما متأسفانه قانون گذاران هیچ قانون مشخص و جامعی را برای مقابله با این موضوع در نظر نگرفته اند. این یعنی شکایت از مادرشوهر به خاطر دخالت در زندگی، در حال حاضر، از نظر قانونی پشتیبانی نمی شود. امیدواریم در آینده، قانون گذاران با توجه به این مسئله، اقدامات لازم را برای حمایت از حقوق و آرامش زندگی زوجین انجام دهند. برای هر گونه انتقاد و پیشنهاد به سایت وکیل تو مراجعه کنید.